Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

De mogelijkheden van pv-opslag

Energieopslag is steeds vaker het gesprek van de dag. Wat gaat jouw klant doen met al die energie die hij opwekt en misschien niet gebruikt? Nu kan er nog teruggeleverd worden, maar dit gaat de komende jaren afgebouwd worden.

De stroom die pv-panelen opwekken gaat eerst naar apparaten die op dat moment stroom nodig hebben. Het overschot dat niet nodig is wordt opgeslagen in een thuisaccu, totdat deze vol is.

Thuisbatterij

Mark Huijbens, hoogleraar aan de Universiteit Twente is ervan overtuigd dat er op termijn energie thuis opgeslagen kan worden. Een thuisbatterij stelt de klant in staat om de opgeslagen energie op een later moment te gebruiken. Jouw klant kan zijn lege batterij ook weer opladen met energie vanuit het elektriciteitsnetwerk mochten de panelen niet genoeg opbrengst genereren. Zo kan energie goedkoop ingekocht worden en op een later moment gebruikt worden Let wel op: opgeslagen energie kan maar enkele dagen opgeslagen worden, het dus onmogelijk om in de zomer energie op te wekken en deze in de winter te gebruiken.

Installatietips om voor te sorteren op wat er komen gaat

  • Plaats een omvormer die al accu-klaar is
  • Plaats alvast een energiemeter. Die is later nodig om de accu te laden en te ontladen.
  • Maak klanten bewust van wat ze nu opwekken, gebruiken en terugleveren

Wist je dat...?

Je energie kunt opslaan in stenen? In Ecodorp Boekel staat de CESAR warmteaccu. De Centralized Electricity Storage And Recovery bestaat uit basalt, metaal en steenwol. Deze accu slaat de energie die door 600 pv-panelen wordt opgewekt voor meerdere seizoenen op. De warmteaccu levert 120.000 kWh/jaar aan vloerverwarmingen in de woningen. Via een warmtewisselaar wordt water in een boiler van 6 m 3 verwarmd en naar de woningen gestuurd.

Bron: Koppeling

Grotere onafhankelijkheid van energieleveranciers

Minder oplopende energietarieven

Duurzaam energiegebruik

Grotere besparingen

Slim energiesysteem

Een slim energiesysteem zorgt ervoor dat pv-panelen, elektrische auto’s, verbruikstoestellen, opslagsystemen, etc. op een intelligente manier met elkaar worden verbonden. Dit maakt het mogelijk om duurzame energiediensten te leveren.

Smart grid

Een slim elektriciteitsnet beïnvloedt de vraag naar elektriciteit aan de hand van het aanbod. Zonder zonlicht kan een lege accu worden opgeladen met goedkope dalurenstroom. Die stroom kan vervolgens tijdens hogere tarieven worden gebruikt.

On-grid systeem

Het on-grid systeem wordt in Nederland het meest gebruikt. Dit systeem kan geen stroom opslaan want de geproduceerde zonne-stroom die niet direct verbruikt wordt gaat naar het elektriciteitsnet.

Off-grid zonnesysteem

Het andere uiterste is een off-grid zonnesysteem, de meest autonome energievoorziening. Jouw klant verbruikt in eerste instantie direct de stroom van zijn zonnepanelen. Als dit niet voldoende is, wordt de accu aangesproken. Wordt er geen energie verbruikt, dan laden de accu’s op met de zonne-energie.

Hybride zonnesysteem

Het hybride zonnesysteem combineert een accu met toegang tot het net voor de momenten dat het verbruik hoger is dan wat je direct opwekt of wat is opgeslagen in de accu

Feiten en fabels opslag zonne-energie

Lees je ook vaak dingen waarvan je niet zeker weet of het nu een feit of een hardnekkige fabel is? Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij hebben er een paar voor je onderzocht!

Ken jij deze?