Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

Alles wat jij moet weten over PVT-systemen

PVT-systemen winnen steeds meer aan populariteit, dus het is belangrijk om te weten wat een PVT-systeem is, wat het doet en wat je ermee kunt. Zo kun jij je klant het beste adviseren over deze systemen en ervoor zorgen dat jouw klant goed geholpen wordt.

Een PVT-systeem bestaat uit PVT-panelen, een omvormer en een warmtepomp. Een PVT-paneel is een zonnepaneel waar een thermische collector achter zit. Het paneel absorbeert zonlicht en zet dit om in elektra en warmte.

De collectoren achter het paneel hebben een mengsel van glycol en water in zicht en onttrekken thermische energie uit het paneel en de lucht.

De thermische energie die onttrokken wordt is de bron voor de warmtepomp. Met een pomp wordt de thermische energie van de collector naar de warmtepomp overgedragen. De warmtepomp zorgt er met die energie vervolgens voor dat een woning verwarmd kan worden en kan worden voorzien van warm tapwater.

Op deze pagina vind je nog meer informatie over PVT-systemen, over het PVT-assortiment van Wasco en over het advies dat wij je kunnen geven.

PVT werkt 24/7

Een PVT-systeem werkt altijd door, ook in de nacht en in de winter. Dat komt doordat ongeveer 80% van de energie uit de buitenlucht komt.

In de zomermaanden zorgt het mengsel van glycol en water in de collectoren voor verkoeling van de panelen. Daardoor stijgt het elektrische rendement. Wanneer het echt koud is, wordt er een lager rendement gehaald en dan heb je een vorm van hulpverwarming nodig.

Het rendement van het systeem is in het voor- en najaar hoger, omdat de temperaturen buiten dan hoger zijn dan in winter. Wanneer er sprake is van een hybride oplossing, kan een deel van het gasverbruik teruggebracht worden. Dit kan liggen tussen de 50 en 80 procent, afhankelijk van het systeem dat gekozen wordt.

Natuurlijk is all-electric ook een oplossing. Dan is er helemaal geen sprake meer van gasverbruik en zorgt de warmtepomp voor verwarming en warm tapwater.

Onderhoud en geluid

Een PVT-paneel is stil. Deze zorgt dus niet voor geluidsoverlast. Ook de warmtepomp zorgt niet voor geluidsoverlast, want hiervoor gebruiken wij een bodemgebonden warmtepomp. Deze staat binnen en levert dus geen geluidsoverlast.

Doordat er geen bewegende delen aan een PVT-paneel zitten, is er weinig onderhoud nodig. Een keer in de vijf jaar is een controle van de water-glycolverhouding nodig, in verband met het invriezen. De warmtepomp heeft, net zoals een cv-ketel, periodiek onderhoud nodig.

In- of op-dakoplossing

Er kan bij een PVT-systeem zowel voor een op-dakoplossing als voor een in-dakoplossing gekozen worden. Er zit echter wel een verschil in rendement tussen de twee.

Bij een op-dakoplossing, dus wanneer de panelen op de dakpannen geplaatst worden, levert een hoger rendement. Dit komt doordat er zo meer gebruik kan worden gemaakt van de buitenlucht. De lucht kan dan vrij langs de collectoren stromen.

Kosten en levensduur

Voor jouw klant komen de kosten van een hybride PVT-systeem bij renovatie vaak neer op 10.000-12.000 euro. Met een all-electric systeem zijn de kosten vaak 17.000 euro. Deze bedragen zijn met montage en btw. De subsidie is hier ook al van afgetrokken.

De levensduur van een PVT-paneel is ongeveer 25 jaar.

Assortiment

Wij bieden verschillende PVT-systemen van het merk Triple Solar. In het assortiment zitten zowel hybride als all-electric PVT-systemen.

Bekijk het assortiment

Advies

Wil jij meer weten over PVT-systemen? Of heb je hulp nodig bij het ontwerp voor jouw klant? Wasco staat voor je klaar met de juiste hulp en advies.

Techniek en advies

Meer weten over PVT-systemen