Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

Regelgeving en aandachtspunten voor (multi)splitairconditioningsystemen (lucht-luchtwarmtepompen)

De huidige aircosystemen werken voornamelijk met koudemiddel R32. Dit is een synthetisch koudemiddel, waardoor het onder de F-gassenverordening valt. Het is dus noodzakelijk om een F-gassenpersoonscertificaat (BRL100) te hebben en als bedrijf een F-gassenbedrijfscertificaat (BRL200). Met de overgang naar natuurlijke koudemiddelen is de F-gassencertificering nog steeds noodzakelijk.

Wat houdt de vernieuwde F-gassenverordening in?

De vernieuwde F-gassenverordening is van kracht en dit houdt in dat we steeds vaker overgaan op koolwaterstoffen. Ondanks dat er veel gedacht wordt de een F-gassencertificaat niet meer nodig is, is dit nog steeds noodzakelijk om werkzaamheden aan airconditioningsystemen en warmtepompen uit te voeren. Ook bij brandbare koudemiddelen. Bij het werken met brandbare koudemiddelen tot 3 kg is het verplicht om een B3-certificaat voor brandbare koudemiddelen en een F-gassencertificaat categorie 2 te hebben.
De certificering loopt vanaf maart 2029 volgens het nieuwe systeem. Dit systeem bestaat uit certificaten A1, A1, B, C, D en E.

Hoe ziet de nieuwe certificering met koolstoffen eruit?

Het A1-certificaat komt overeen met het F-gassencertificaat categorie 1 in combinatie met certificaat B1 (onbeperkt) of B2 (< 25 kg) voor brandbare koudemiddelen. Voor de B1- en B2-aanvullingen op je huidige F-gassencertificaat kun je terecht bij opleidingscentrum GO°.
Het A2-certificaat komt overeen met het huidige certificaat F-gassen categorie 2 in combinatie met het certificaat B3 (< 3 kg en < 6 kg voor hermetisch gesloten systemen) voor brandbare koudemiddelen). Bij WasCollege kun je zowel de opleiding voor het F-gassencertificaat categorie 2 als het certificaat B3 volgen.

Hercertificering

Binnen de nieuwe F-gassenverordening is het F-gassencertificaat niet meer oneindig geldig. Dit betekent dat er hercertificeringen plaatsvinden. Certificaten onder het nieuwe systeem zijn 7 jaar geldig. Er volgt na 7 jaar een evaluatiemoment om gecertificeerd te blijven.

Ben je al gecertificeerd voor de ingang van de nieuwe F-gassenverordening? Dan blijft het certificaat geldig tot 12 maart 2029. Met ingang van het nieuwe certificeringssysteem moeten dus ook de reeds gecertificeerde mensen voldoen aan de nieuwe regels. Dat maakt alleen het F-gassencertificaat niet meer voldoende, er moet dus een aanvulling komen voor koolwaterstoffen.

Productverboden stekkerklare airconditioning en warmtepomp (incl. monoblock)

  • Vanaf 1 januari 2027 ≤ 50 kW maximaal GWP 150.
  • Vanaf 1 januari 2030 > 50 kW maximaal GWP 150.
  • Vanaf 1 januari 2032: ≤ 12 kW F-gassen verboden.

Productverboden (multi) split airconditioning en warmtepomp systemen

  • Vanaf 1 januari 2025 vulling < 3 kg maximaal GWP 750
  • Vanaf 1 januari 2027 lucht/water ≤ 12 kW maximaal GWP 150
  • Vanaf 1 januari 2029 lucht/lucht ≤ 12 kW maximaal GWP 150
  • Vanaf 1 januari 2029 alle systemen > 12 kW maximaal GWP 750
  • Vanaf 1 januari 2033 alle systemen > 12 kW maximaal GWP 150
  • Vanaf 1 januari 2035 alle splits ≤ 12 kW F-gassen verboden

R32

Voor het werken met koudemiddel R32, zoals gezegd een synthetisch koudemiddel, is een F-gassencertificaat nodig. R32 valt niet onder brandbare koudemiddelen waarvoor een B1-, B2- of B3-certificaat nodig is. Het is geen koolwaterstof en heeft brandklasse A2L, het valt dus onder de F-gassen. Hiervoor is een F-gassencertificering genoeg tot maart 2029. Dan is het, zoals gezegd, verplicht een aanvullend certificaat voor koolwaterstoffen te hebben.

R290

Propaan, ook wel koudemiddel R290, is een natuurlijk koudemiddel. Het heeft een lage GWP-waarde, namelijk een GWP van 3. Dit koudemiddel komt steeds vaker voor in airconditioningsystemen en warmtepompen. Het heeft brandklasse A3, wat staat voor brandbaar, waardoor het wat belangrijk aandachtspunten heeft.
De fabrikant heeft in het ontwerp aandacht besteed aan zaken als vonkvrije componenten en diverse beveiligingen. In de handleiding is duidelijk omschreven wat de maximale koudemiddelvulling mag zijn en wat de minimale vloeroppervlakte moet zijn.