Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

Salderingsregeling

Met de salderingsregeling is het mogelijk om de overtollige energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen van een kleinverbruiker terug te leveren. Vervolgens wordt de teruggeleverde hoeveelheid ingehouden op het energieverbruik. Deze regeling is een onderdeel van de Elektriciteitswet uit 1998 en is in 2004 in het leven geroepen.

Salderingsregeling wordt afgeschaft, tot wanneer is deze van kracht?

Kabinet Schoof heeft ervoor gekozen om de salderingsregeling niet af te bouwen, maar in 2027 volledig af te schaffen. De Eerste Kamer heeft hier op 17 december 2024 mee ingestemd. Dit betekent dat de salderingsregeling in 2027 helemaal wordt afgeschaft.

Reden voor salderingsregeling

De salderingsregeling is gestart omdat kleinverbruikers begonnen te experimenteren met het opwekken van duurzame elektriciteit achter de meters. Veel van deze verbruikers hadden een analoge meter. Deze zag alleen de afgenomen stroom van het net en bij teruglevering draaide de meter terug. Dat was voor de overheid ongunstig, want op deze manier werd de afdracht van energiebelasting op een onwettelijke manier verlaagd.

Voor wie is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is er voor de kleinverbruikers die elektriciteit invoeden op het net. Een kleinverbruiker is iemand die een aansluiting heeft met een grootte van maximaal 3×80 ampère. De regeling wordt vooral gebruikt door kleinverbruikers die zonnepanelen hebben.

Werking salderingsregeling

De opgewekte stroom mag de kleinverbruiker wegstrepen, oftewel salderen, tegen de stroom die wordt afgenomen van het energiebedrijf. Dit gebeurt tegen hetzelfde tarief. Elke teruggeleverde kilowattuur brengt dus hetzelfde tarief op als er betaalt wordt aan het energiebedrijf per kilowattuur. Hier zit wel een maximum aan, want als er meer wordt teruggeleverd dan afgenomen is de vergoeding lager voor het teveel geproduceerde. De vergoeding verschilt dan per energiebedrijf.