Overstappen op een warmtepomp vraagt een beste investering. Het betekent regelmatig ook de nodige bijkomende aanpassingen in de woning. En dan gaat het niet alleen om leidingwerk. Een warmtepomp is alleen rendabel wanneer er reeds andere maatregelen zijn genomen die gas besparen in huis.
De praktijk wijst uit dat deze maatregelen nog lang niet in alle bestaande woningen zijn doorgevoerd. Consumenten zoeken naar tips om gas zoveel mogelijk te elimineren. De meeste voorkomende vragen naast het financiële plaatje zijn:
De meeste voorkomende vragen
Naast het financiële plaatje vragen consumenten zich het volgende af:
→ Kan ik in mijn huis de warmte voldoende vasthouden voor een warmtepomp?
→ Zijn de leidingen in mijn huis wel dik genoeg voor een warmtepomp?
→ Zijn de radiatoren en/of de vloerverwarming in mijn huis geschikt voor een warmtepomp?
→ Hebben de voorzieningen in de meterkast voldoende capaciteit voor de nieuwe apparatuur?
→ De gemeente wil in mijn wijk een warmtenet aanleggen. Is een warmtepomp dan een slimme keuze om te bezuinigen op gas?
Deze vragen laten zien dat veel maatregelen tegelijkertijd dienen als voorbereiding voor een gasloze oplossing. Gas besparen… tips helpen jouw klant om het totaalplaatje te overzien. Jij kunt ze helpen stapsgewijs om te schakelen naar een woning zonder gas.
In veel gevallen is er de behoefte aan duidelijkheid rondom de benodigde warmtepomp. Ook een stappenplan met ‘trias energetica’ als basis maakt het haalbaar qua investering en ruimtelijke impact. Welke onderdelen je kunt opnemen in je stappenplan, lees je hieronder.