Systeem D staat officieel voor ventilatiesysteem met mechanische afvoer én mechanische toevoer. Daar hoeft niet per se een terugwin-unit in te zitten. In de praktijk is dit echter vrijwel altijd het geval en is ‘systeem D’ synoniem geworden voor ventilatie met een wtw-unit. In dit systeem maak je naast afzuigventielen ook gebruik van inblaasventielen. Verse lucht wordt dus ook mechanisch binnengebracht.
Gecontroleerde balansventilatie
Wtw staat voor warmteterugwinning. In deze vorm van gecontroleerde balansventilatie zorgt een wtw-unit met een warmtewisselaar ervoor dat de warmte van afgevoerde ventilatielucht wordt afgegeven aan vers binnenkomende lucht. Beide luchtstromen gaan gescheiden door de wisselaar, maar de afgevoerde lucht warmt de binnenkomende lucht dus wel op. Lucht die bijvoorbeeld op een temperatuur van 20 ℃ wordt afgezogen, brengt de aangezogen lucht via de wisselaar al naar een temperatuur van zo’n 18 ℃. Dit scheelt ongeveer 30% op het energieverbruik.
Voordelen in de zomer
Ook tijdens de warme maanden biedt een wtw-systeem voordelen. Dan werkt het systeem eigenlijk de andere kant op. In de zomer is de binnenlucht vaak een aantal graden kouder dan de warme buitenlucht en vindt de energieoverdracht omgekeerd plaats. Het warmt hierdoor nauwelijks op in de woning. Is het ’s nachts buiten koeler dan binnen, dan wordt de zomerbypass geactiveerd. De aanwezige koelere buitenlucht gaat dan niet langs de warmtewisselaar en wordt dus niet opgewarmd.
Beter binnenklimaat
Nog een belangrijk voordeel: een wtw-systeem zorgt dankzij zijn filters ook voor een beter binnenklimaat. Fijnstofdeeltjes, pollen, etc, worden door het systeem uit de lucht gefilterd. Verbruikte en vervuilde lucht wordt door het systeem weer afgevoerd. Waar bij systeem C nog wel eens sprake is van een tochtgevoel, is dit bij een wtw-systeem niet of nauwelijks aan de orde.
Steeds meer wtw-systemen zijn voorzien van zoneringsoplossingen. Door middel van zoneren wordt er gerichter geventileerd, juist in de ruimte waar het nodig is. De luchtkwaliteit in een ruimte wordt gemeten en zonekleppen (direct op de wtw-unit of in het kanaal) maken het mogelijk precies daar te ventileren waar het nodig is. Het systeem zorgt in elke ruimte automatisch voor voldoende ventilatie.