Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

Vuil en vocht in de airco-installatie voorkomen in 7 stappen

Jouw klant verwacht een nieuwe airco- of warmtepompinstallatie die goed werkt en niet binnen de kortste keren problemen oplevert. Wanneer er vuil en vocht in het koelleidingsysteem komt tijdens de installatie, gaat de airco of warmtepomp al snel slecht presteren en mankementen vertonen. Dit is niet alleen slecht voor de relatie met je klant, maar het veroorzaakt ook tijdrovende herstelwerkzaamheden. Welke stelregels hou je aan ter voorkoming van vuil en vocht bij het leidingwerk van een airconditioner of warmtepomp?

Een juiste leidingbehandeling en het schoon en netjes werken krijgen niet voor niets veel aandacht in elke koeltechnische opleiding en F-gassentraining. In de koeltechniek en airconditioning is vuil en vocht in het systeem de grote vijand vanwege de vele problemen die het kan geven.

De belangrijkste regels om correct en schoon te werken

De correcte werkprocedure staat beschreven in de wettelijk verplichte werkinstructies. Om je alvast op weg te helpen, heeft ons technisch specialist de 7 belangrijkste punten voor je op een rij gezet:

Het volledige airco-assortiment
Pijpsnijder koelleidingen

Stap 1: Inkorten

Voor het inkorten van koelleiding gebruik je een pijpsnijder.

Stap 2: Ontbramen binnenzijde

Om de binnenzijde van de koelleiding te ontbramen gebruik je een stiftontbramer.

Stap 3: Ontbramen buitenzijde

De buitenzijde van de koelleiding ontbraam je met een binnen/buitenontbramer.

Stap 4: Schuren

Het buisuiteinde wordt geschuurd alvorens dit te verwerken.

Stap 5: Schuren binnenzijde (bij hardsolderen)

Bij hardsolderen schuren we ook de binnenzijde van de fitting of de opgetrompte leiding. Het opgetrompte gedeelte is het bovenste gedeelte van de buis. Deze is wijder is dan de rest van de leiding, zodat er een andere leiding ingeschoven kan worden.

Stap 6: Droge stikstof (bij hardsolderen)

Bij hardsolderen gebruiken we altijd droge stikstof als inert gas. Dit voorkomt inwendige vervuiling.

Aandachtspunt: andere mogelijke verbindingstechnieken zijn flare verbindingen en persverbindingen.

 

 

Stap 7: Montagewerk

Tijdens het montagewerk houden we de koelleiding zoveel mogelijk afgedopt om ervoor te zorgen dat er geen vuil binnenkomt.

 

WasCollege: Airco-installatie in de Praktijk

Hoe installeer je een airco nu in de praktijk? Ga tijdens onze 1-daagse opleiding aan de slag met een praktijkdocent en leer zelfstandig een airco installeren!

Meer over deze opleiding