Bewaking van luchtkwaliteit in gebouwen met de Siemens fijnstofsensor
06/08/2018
Fijnstof in Nederland eist meer slachtoffers dan kankerverwekkende stoffen in de lucht, dat blijk uit onderzoek van de Radboud Universiteit. Siemens heeft een sensor ontwikkeld om de fijnstofconcentraties in gebouwen exact te meten en om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Verloren levensjaren door fijnstof
Er wordt aardig wat fijnstof uitgestoten in onze omgeving, onder andere door auto’s, schoorstenen en energiecentrales. De kleine fijnstofdeeltjes die een diameter tot 2.5 micrometer (PM2.5) hebben dringen diep door in de longen. Ze zijn daarom erg schadelijk voor onze gezondheid. Alleen al in Europa overlijden er ieder jaar 400.000 mensen door deze stoffen in de lucht. In Nederland zijn dat 2.000 mensen per jaar. Volgens onderzoekers aan de Radboud Universiteit eist fijnstof meer slachtoffers dan de kankerverwekkende stoffen die in de lucht zitten.
De Radboud Universiteit ontwikkelde een methode om de luchtvervuiling te vertalen naar verloren levensjaren. In Nederland zorgt fijnstof voor 99,9% van de verloren levensjaren door luchtvervuiling. Dat is meer dan door verkeersongevallen of kankerverwekkende stoffen in de lucht. In India en China is de situatie nog veel erger, daar is de fijnstofconcentratie in veel steden vier keer zo hoog als in Europa. De hoeveelheid fijnstof in de lucht verminderen levert dus een gezondheidswinst op. Daardoor kwam Siemens op het idee om een PM2.5-sensor te ontwikkelen, speciaal voor gebouwen.
Nauwkeurige meting
De sensor wordt makkelijk aan de wand gemonteerd. Het apparaat controleert regelmatig de fijnstofconcentratie in de ruimte en een fijnstofsensor laserdiode meet de hoeveelheid fijnstof. Ondanks dat de sensor geijkt is voor het meten van PM2.5-waarden, kan deze ook de concentratie van PM10-deeltjes inschatten. Deze deeltjes zijn groter en minder gevaarlijk dan de kleine PM2.5-deeltjes. Toch zijn ook de PM10-deeltjes belastend voor de longen en daarom meet de sensor ook deze concentratie. Op een display worden de meetwaarden getoond. Deze kunnen vervolgens doorgestuurd worden naar het gebouwautomatiseringssysteem. De display schakelt alleen in wanneer de sensor een persoon detecteert. Is er niemand in de ruimte aanwezig? Dan wordt de frequentie van de meting verlaagd. Hierdoor verbetert de levensduur van de sensor.
Integratie
De sensor kan geïntegreerd worden in de bestaande gebouwtechnologie. Het apparaat kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan luchtreinigers. Ze filteren de lucht en kunnen automatisch aan en uit gaan op basis van de waarden die de sensor doorgeeft. Op deze manier hoeven de luchtreinigers niet continu te draaien. De sensor is ook te koppelen met een CO2-sensor.