Ja, je klant wil een lekker grote regendouche, soms het liefst twee. Bij opgroeiende kinderen is er nog een douche nodig in de kinderbadkamer, want ’s morgens moet wel iedereen in het gezin van jouw klant op tijd zijn. Meer comfort in de badkamer zonder jezelf op kosten te jagen en het milieu te belasten is een uitdaging waar de gemiddelde Nederlander geen kaas van heeft gegeten.
Gelukkig blijven leveranciers in de sanitairbranche continu vernieuwende technologische oplossingen in de markt zetten. Deze innovaties zorgen ervoor dat het één het ander niet uitsluit, beweert Irene van der Klugt, Product Manager bij hansgrohe.
Watertekort voorkomen: comfort verzekerd door efficiëntie
Naast het feit dat watertekort een bekend milieuprobleem is waar we niet dieper op in hoeven gaan, is de beschikbaarheid van water voor mensen met een warmtepomp of boiler afhankelijk van wel meer factoren, zeker als het gaat over het beschikbaar hebben van warm water. Om drie (regen)douches te gebruiken moet er voor jouw klant ook voldoende warm water beschikbaar zijn in huis. Gelukkig zijn er genoeg waterbesparende douches en kranen op de markt, de één nog slimmer en efficiënter dan de ander als het gaat om waterverbruik en watertemperatuur.
Energie is duur
Als we in de energiecrisis één ding hebben gezien, is het dat energie heel duur is en zelfs onbetaalbaar kan worden. De financiële druk om zo min mogelijk energie te verbruiken is dus enorm. Jouw klanten willen hier niet elk dag mee bezig zijn. In een tijdperk waarin er continu slimme digitale technologie wordt ontwikkeld, valt er ook op het gebied van douches en kranen winst te behalen; productvarianten die helpen het waterverbruik en energieverbruik voor het verwarmen van water zo laag mogelijk te houden. Daarmee voorkom je dat jouw klant het gevoel krijgt dat hij of zij moet inleveren op comfort.
Hieronder lees je een aantal opties, die kranen tegenwoordig bieden, op een rij en aan welke wens het bijdraagt.
Drie duurzame technologieën die van een kraan een slimme kraan maken
Met zogenaamde slimme kranen kun je water en energie besparen. Echter, niet iedere kraan is voorzien van dezelfde technologie. Er zijn een aantal aspecten die een rol spelen in een water- en energiezuinig huishouden als het gaat om kranen. Wanneer je jouw klant wilt helpen om haar/zijn comfortabele badkamer duurzaam te maken, zijn dit de technologieën waar je aan kunt denken:
1. Temperatuurregelaars
Energie besparen in de badkamer kan natuurlijk door de douchethermostaat een paar graden lager te zetten, maar ook aan de wastafel kan jouw klant energie besparen. Bij standaard kranen verbruik je al snel onnodig lauwwarm water. Er bestaan kranen die de temperatuur real-time meten in de kraan zelf, zodat er direct een seintje gaat naar de cv-installatie en/of warmtepompinstallatie en de gewenste temperatuur snel wordt gerealiseerd. Een installatie staat zo dus nooit voor niks te loeien. Hetzelfde geldt voor kranen die standaard koud water geven en pas warm water geven na een actieve beweging van de greep. Het energieverbruik is zo niet meer afhankelijk van de stand van de greep bij het aanzetten van de kraan.
2. Sensoren (contactloos gebruik)
Sensoren helpen jouw klant water te besparen zonder erbij na te denken. Als je je handen niet voor de kraan houdt, loopt het water niet. Op deze manier laat niemand nog de kraan lopen, ook niet onnadenkend tijdens het tandenpoetsen. Nog slimmer zijn de ingebouwde begrenzers die de waterdoorlaat positief beïnvloeden.
3. Begrenzers (Waterdoorlaat)
Het gemiddelde verbruik is bij een normale douche zo’n 12-20 liter per minuut. Met kranen die een begrenzende technologie bevatten is dat 6 tot 9 liter waterdoorlaat. Dat scheelt bijna de helft. Nu horen we je zeggen: ‘Wat voor lullig straaltje komt daar dan uit?’. Geloof me, er komt geen lullig straaltje uit. Omdat bij veel waterbesparende kranen en douches ook het binnenwerk is aangepast en de straal wordt verrijkt met lucht. Deze techniek zorgt voor een comfortabele straal en daarmee voor net zoveel comfort voor jouw klant.
Op de website van hansgrohe kun je met een waterbespaarcalculator precies berekenen hoeveel je met een slimme kraan of douche op jaarbasis kunt besparen in een huishouden of project.
Die besparing kan oplopen tot wel 60%. Aan jou als installateur de mooie taak om jouw klanten hierin mee te nemen.
• Zin in meer kennissnacks? Bekijk het overzicht van de Kennis Work-Outs!
• Wil je meer weten over producten, bezoek dan de pagina van hansgrohe.