De toekomst van de thuisbatterij
07/11/2023
Uit onderzoek* blijkt dat thuisbatterij (accu-opslag) meer onder de aandacht komt, veroorzaakt doorstijgende energieprijzen, een toename in de aanschaf van PV-panelen en een aflopende salderingsregeling. Nu zijn er verschillende redenen waarom de thuisbatterij voor consumenten nog niet heel interessant is. In de toekomst kan dat zomaar veranderen. Als installateur, wat adviseer je je klant dan nu?
Wanneer jouw klanten nog niet in een thuisbatterij willen of kunnen investeren bij de installatie van pv-panelen, is het wel waardevol om voor een omvormer te kiezen die accu-klaar is. Daarnaast kun je alvast een energieprofiel maken aan de hand van de huidige productie, het directe gebruik en de terug levering van zonne-energie. Dan kun je in ieder geval alvast adviseren welk accu-opslagsysteem het beste bij jouw klant past.
Wanneer is de thuisbatterij / thuisaccu echt interessant?
1. Als de aanschafprijs blijft dalen
Prijs voor thuisbatterijen daalt al enige tijd, maar is voor veel mensen nog te hoog. De verwachting is dat de dalende trend zich doorzet als de vraag blijft groeien. Meer vraag brengt schaalvoordeel bij de productie en distributie. Andere materialen en productiemethoden kunnen ook bijdragen aan een lagere prijs.
2. Als productie en materialen milieuvriendelijker worden
Het maken van een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, vraagt nog veel energie en er zijn grondstoffen als lithium, koper en nikkel voor nodig. Ook hier kunnen alternatieve materialen en productiemethoden een positieve rol spelen in de acceptatie. Natrium-zwavelbatterijen gelden bijvoorbeeld al een tijdje als veelbelovend, goedkoper en duurzamer alternatief.
3. Bij technologische vooruitgang
Technologische ontwikkelingen kunnen de efficiëntie, grootte, mogelijkheden en prestaties van batterijen verbeteren en ze daardoor interessanter maken.
4. Wanneer stimuleringsmaatregelen verdwijnen
Door de salderingsregeling is het nu vaak nog interessanter om stroom terug te leveren dan om het op te slaan. In 2031 is er echter geen sprake meer van enige vorm van salderen. Richting dat moment zullen steeds meer huishoudens gaan nadenken over het aanschaffen van een thuisbatterij. Voorlopig zijn er nog geen subsidies voor de aanschaf van een thuisbatterij.
5. Bij aanhoudende hoge energieprijzen
Hoge energieprijzen zijn ook een belangrijke motivator voor huishoudens om in thuisbatterijen te investeren. Zakken de energieprijzen weer flink, dan valt deze aanjager mogelijk weg.
* Bron: onderzoek Soly