Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Milieuvriendelijk sanitair gaat over meer dan alleen consumentenverbruik

30/06/2023

Als we denken aan duurzaam, denken we al snel aan water- en energiebesparing. Maar door middel van wet- en regelgeving wordt de installatiebranche gemotiveerd verder te denken dan efficiënt verbruik. Dan hebben we het over het ontwikkelen van producten en toepassingen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Door het wereldwijde streven om in 2050 geen aandeel meer te hebben in de opwarming van de aarde (klimaatneutraal), heeft de overheid als doel gesteld dat Nederland in 2030 de CO2-uitstoot met tenminste 55% verminderd moet hebben.

In Nederland is vanuit de overheid tevens de koers ingezet voor een volledig circulaire bouweconomie in 2050. De bouwbranche heeft dus 30 jaar de tijd om over te stappen op een andere en vooral slimmere manier van ontwerpen. Dat betekent dat iedereen in de bouwbranche op zoek moet naar nieuwe circulaire strategieën, innovatieve contractvormen, gedurfde concepten en duurzame materialen.

Dat heeft ook gevolgen voor jouw klant. Huishoudens zijn namelijk onbedoeld een grote veroorzaker van milieuvervuiling en moeten daarom mee in deze beweging.

Wat zien we momenteel in de markt gebeuren?

We vroegen Luuk van Poelgeest, Business unit manager Sanitair bij Wasco, welke ontwikkelingen hij ziet op het gebied van duurzaamheid in sanitair en welke aandachtspunten dat teweegbrengt voor jou als installateur. Wat neem je mee in het advies richting je klant?

100% afbreekbaar sanitair raakt in de mode

Producenten zijn momenteel hard bezig met het ontwikkelen van sanitairproducten die minder schadelijk zijn voor het milieu. Daarbij wordt gekeken naar meerdere aspecten: de mate van afbreekbaarheid van het product, de CO2-uitstoot bij de verwerking en de CO2-uitstoot bij het produceren van de grondstoffen. En ook de duurzaamheid van producten is een belangrijke factor: hoe lang gaat het mee?

Als we het hebben over recyclebaar sanitair, kun je denken aan bijvoorbeeld badkuipen van recyclebaar kunststof, douchebakken van steen, maar ook producten van staal komen steeds meer terug. In de wereld van sanitair hebben we het bij staal over roestvrijstaal (rvs) of geglazuurd titaanstaal. Dit materiaal ondergaat minder intensieve productieprocessen door slimme koolstoftechnologieën met behulp van waterstof. Zo is er al CO2-neutraal staal. En staal is volledig  afbreekbaar, ofwel recyclebaar. Een douchebak van staal die wordt omgesmolten, kan weer voor 100% worden gebruikt voor een nieuw product van staal. Ook steen kan vrij eenvoudig en milieuvriendelijk hergebruikt worden voor het maken van nieuwe producten.

Wanneer jouw klant een nieuwe badkamer wil, is het dus goed om deze mensen eens te wijzen op het belang van natuurvriendelijke keuzes.

Manieren van productie die minder schadelijk zijn voor het milieu

Badkamers heb je in vele stijlen en kleuren en kunnen door de consument op maat worden samengesteld. Producenten en grondstofleveranciers ook volop bezig met het verbeteren van de manier waarop producten worden gemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe manier om kranen te kleuren. Deze techniek heet ‘Physical Vapor Deposition’, of zoals mensen in de branche het noemen: PVD.

PVD is een techniek waarbij er een dunne, sterke toplaag aangebracht wordt op het product door middel van verdamping. Een vloeibaar metaal wordt verdampt in een luchtdichte ruimte. Verdamping vraagt om minder hoge temperaturen en dat maakt deze vorm van afwerking milieuvriendelijk. De damp krijgt een vaste vorm wanneer deze op het product belandt. De coating neemt daarna de uiterlijke eigenschappen aan van het materiaal waar het op gedampt is. Een PVD-laag is flinterdun maar oersterk.

Hergebruiken in plaats van slopen en vernietigen

Producten terugbrengen tot grondstoffen om er weer nieuwe producten van te maken, wat de eigenlijke betekenis van recyclen is, brengt vaak nog steeds een behoorlijke CO2-uitstoot met zich mee. Ondanks dat het dus goed is dat dit gebeurt, draagt het niet voldoende bij aan de CO2 vermindering voor 2030, waar we het in de inleiding over hadden. Alle woningen in Nederland hebben een groot aandeel in de milieuvervuiling door alleen al de productie van alle essentiële benodigdheden. Sanitair valt daar, als eerste levensbehoefte, ook onder. Daarom starten steeds meer partijen in de bouw met het hergebruik van bestaande sanitair.

Als installateur krijg je in de toekomst dus steeds vaker te maken met producten die bij een bouw- of sloopproject verwijderd moeten worden en in een ander project hergebruikt.

De installatiebranche is bepalend voor de toekomst

De installatiebranche heeft een belangrijke rol in het waarmaken van de doelen die overheden stellen rondom het klimaat en milieu. Wanneer we in de gehele de branche blijven vernieuwen en samenwerken, kunnen we een onmisbare bijdrage leveren aan de wereld.

 

In de Kennis Work-Out Sanitair delen een aantal van onze leveranciers praktische tips en aandachtspunten:

1. Waar moet je op letten bij de montage van een inbouwkraan en waskom? (Grohe)

2. De duurzame badkamer: balanceren tussen comfort en efficiëntie (hansgrohe)

3. De perfecte waterdruk: voordelen en stappenplan (Grundfos)

4. Persprotocollen: zeker weten dat waterleidingen lekdicht zitten en gevolgschade voorkomen (Viega)

 

We wensen je een fijne work-out!