Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Miljoenennota 2025: wat de nieuwe kabinetsplannen betekenen voor w-installateurs

23/09/2024

De technieksector staat wederom voor grote veranderingen als gevolg van de Miljoenennota 2025 en de Rijksbegroting voor het regeerprogramma van kabinet Schoof. Beide werden gepresenteerd op Prinsjesdag 2024. Het kabinet richt de aandacht op verduurzaming en innovatie, maar blijft ver van concrete plannen. Techniek Nederland gaf een reactie op de aspecten die gevolgen hebben voor de technieksector in een persbericht. De punten die voor jou als w-installateur relevant zijn hebben we hieronder op een rij gezet.

Energietransitie: wat verandert er definitief?

Een van de grootste veranderingen is de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen in 2027. Dit betekent dat huishoudens en bedrijven vanaf dat moment minder financieel voordeel hebben bij het terugleveren van overtollige zonnestroom aan het net. Voor velen roept het vragen op over hoe de markt zich hierop zal aanpassen. Er worden nog geen vervangende regelingen aangekondigd, wat voor onzekerheid zorgt onder zowel installateurs als consumenten.

Daarnaast vervalt ook de geplande verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp te installeren definitief. Dit is een behoorlijke verandering in het beleid, maar het is helaas ook nog niet helder welke nieuwe stimulansen de overheid wil inzetten om de overgang naar duurzame verwarmingsoplossingen te bevorderen.

Het eigen gebruik van zonnestroom stimuleren

Een ander belangrijk onderwerp in de Miljoenennota is het stimuleren van eigen gebruik van opgewekte zonnestroom. Met het verdwijnen van de salderingsregeling wordt het aantrekkelijker om de opgewekte energie zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net. Oplossingen als thuisbatterijen, slimme energieopslag en het laden van elektrische auto’s bieden mogelijkheden, maar zijn nog te kostbaar voor veel mensen. Zonder duidelijke steunmaatregelen zwemt het overgrote deel van de consumenten nog steeds in het diepe en stagneert de verduurzaming.

Netcongestie oplossen kost tijd

Het kabinet wil netcongestie aanpakken door het net uit te breiden en te verzwaren. Tegelijkertijd worden slimme oplossingen, zoals die al worden getest in de regio Utrecht, breder uitgerold. Deze maatregelen kunnen de druk op het elektriciteitsnet aanzienlijk verminderen, maar de uitvoering ervan vergt tijd en coördinatie.

Verduurzaming van corporatiewoningen

Voor huurders van sociale woningen zijn zonnepanelen en warmtepompen een manier om de energiekosten te verlagen. Ondanks het kabinet de noodzaak om corporatiewoningen te verduurzamen noemt, blijft de uitwerking nog vaag. Woningcorporaties hopen op concrete maatregelen en financiële ondersteuning om sneller stappen te kunnen zetten in het verduurzamen van hun woningvoorraad. Vooral voor installateurs die zich bezighouden met het installeren van zonnepanelen biedt dit nieuwe kansen.

Circulariteit als norm

In de plannen van het kabinet komt circulariteit maar beperkt aan bod. Reparatie, hergebruik en reviseren van apparaten worden wel genoemd, maar het kabinet komt nog niet met concrete stimuleringsmaatregelen. Zo zouden ingeleverde apparaten niet direct gerecycled moeten worden, maar eerst worden opgeknapt en opnieuw op de markt gebracht. Dit heeft niet direct impact op jou als installateur, maar bij Wasco onderschrijven wij het belang van reparatie en hergebruik vanwege het milieuvriendelijke karakter. We stimuleren dit al enige tijd via verschillende initiatieven. Zo kunnen installateurs bijvoorbeeld oude circulatiepompen inleveren op onze vestigingen. Maar installateurs kunnen ook ventilatoren inleveren, die vervolgens worden gereviseerd voor hergebruik.

Vakmensen: jongleren tussen een tekort en regeldruk

De gehele technieksector kampt met een tekort van maar liefst 30.000 vakmensen. Het kabinet wil daarom investeren in het opleiden van nieuwe technische professionals, zij-instromers en meer vrouwen in de techniek aantrekken. Ook worden arbeidsbesparende innovaties zoals robotica, kunstmatige intelligentie en digitalisering gezien als manieren om met minder mensen meer werk te kunnen verzetten. Dit zijn positieve ontwikkelingen voor installatiebedrijven, maar deze uitdagingen hebben een lange adem.

Bestaande vakmensen worden ondertussen overspoeld door een te hoge administratieve en financiële belasting. De complexiteit en kosten van bijvoorbeeld de wettelijke CO-certificering voor verwarmingsinstallateurs zijn te hoog voor kleine bedrijven en zzp'ers. Dit soort regelgeving kan juist voor w-installateurs een grote drempel vormen.

Vooruitblik nog troebel

De Miljoenennota 2024 laat veel ruimte voor interpretatie en roept vragen op over de uitvoering van de aangekondigde maatregelen. De technieksector kan niets anders doen dan blijven afwachten hoe deze plannen concreet vorm krijgen en welke effecten ze zullen hebben.

 

Bron: https://www.technieknederland.nl/pers/reactie-op-miljoenennota-en-regeerprogramma/