Veelbelovende logistieke samenwerking bij de bouw van Amsterdamse woontoren ‘Justus’
24/10/2023
In Amsterdam Zeeburg wordt momenteel de 100 meter hoge Amsterdamse woontoren ‘Justus’ gebouwd. Om de bouw zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, bedachten aannemer J.P. van Eesteren en Giesbers InstallatieGroep een slimme logistieke aanpak. Een ‘logistieke hub’ en een gerichte samenwerking met ketenpartners resulteren langzamerhand in een duurzaam eindresultaat. Een overdaad aan transportbewegingen en verpakkingen zijn in de traditionele bouw de oorzaken van vertragingen, buurtoverlast en veel CO2-uitstoot. Daarom is er bij de bouw van deze woontoren samen met onder andere ketenpartners IdealStandard (sanitair), WTH (vloerverwarming) en Wasco gewerkt aan processen die minder verpakkingen, (verticale) transportbewegingen en doorlooptijd met zich meebrengen. Dit resulteert in aanzienlijk minder CO2-uitstoot en meer effectieve montage-uren.
Snellere doorlooptijden
De bouw van deze indrukwekkende toren gaat ruimte bieden aan 289 appartementen, verdeeld over 32 verdiepingen. Het enorme appartementencomplex wordt medio 2024 opgeleverd. Met een logistieke hub naast de bouwplaats blijft de transportlogistiek gescheiden van de bouwlogistiek. Materialen worden bij de ketenpartners voorgemonteerd, gebundeld en per woning klaargezet. Zo kunnen installateurs in iedere woning direct aan de slag met installeren, en vinden er minder vervoersbewegingen en afvalverwerking plaats op de bouw. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, kwam onlangs een kijkje nemen bij het bouwproject en was onder de indruk van de slimme logistieke benadering.
Verpakkingsarm en tijdsefficiënt
Xander Hagens, commercieel directeur Wasco: “Als groothandel zien we wat er aan materialen de bouw op gaat; dat kunnen we met elkaar veel beter doen. Het kan met minder materialen, minder verpakkingen.”
Door sanitair voor te monteren (prefab) voor alle appartementen en kant-en-klare pakketten per woning aan te leveren in verrijdbare boxen (Volumebox), is alles direct klaar voor montage. Op deze wijze realiseren we een verpakkingsarme bouwplaats. Dit project laat zien dat het Brancheplan Verpakkingen echt werkt. Voor installateurs en monteurs betekent dit, dat ze geen tijd verliezen aan transport van materialen en het verwerken van verpakkingen. Zij doen waar zij goed in zijn: eindmontage. De beperkte hoeveelheid verpakking die nodig is om sanitair te beschermen tegen beschadiging gaat regelrecht terug de Volumebox in, om vervolgens zo milieuvriendelijk mogelijk verwerkt te worden.