Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Watermanagement: regenwater hergebruiken

23/01/2024

In Nederland valt er tegenwoordig gemiddeld zo'n 850mm regen, verdeeld over 192 dagen van het jaar. Je kan dit regenwater opvangen en inzetten wanneer het (extreem) droog is. Of je kan het water gebruiken als bronenergie voor bijvoorbeeld de warmtepomp. Dit wordt watermanagement genoemd: het doelmatig opvangen, behandelen, vasthouden, afvoeren en monitoren van water.

Voor een uitvergroting, klik hier.

Regenwater opvangen en hergebruiken

Welke mogelijkheden heb je voor jouw klant en welke rol speel jij hierin?

Regenton

Het regenwater dat je klant opvangt in een regenton kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin in drogere tijden of het wassen van de auto.  

Regenwatersysteem

Met een regenwatersysteem, ook wel hemelwatersysteem genoemd, kan jouw klant regenwater opvangen dat voor sommige activiteiten het drinkwater kan vervangen. Denk bijvoorbeeld aan het doorspoelen van de wc, wassen van de auto of het gebruik van een wasmachine. Via een goot of pijp komt dit water in een reservoir, zoals een put, tank of waterzak. Een filter zorgt ervoor dat het water schoon is na het oppompen.

Voor de gemiddelde huishouden is een systeem met een kunststof waterzak vaak meer dan voldoende. De prijs is laag en het installeren vergt meestal niet meer dan een dag. Hiermee kan jouw klant het drinkwaterverbruik met wel 50% verlagen.

Regenwater als bronenergie

Je klant kan het regenwater ook opvangen in ondergrondse watertanks; deze houden de thermische energie vast. Vervolgens wordt deze energie gebruikt als bronenergie voor een warmtepomp. De geplaatste warmtewisselaar maakt gebruik van de constante watertemperatuur van 10 tot 12 ºC. De warmtepomp verwarmt het water verder, zodat het gebruikt kan worden voor verwarming en warm water. Deze opslagtanks zijn meestal 12 tot 20 m³, afhankelijk van de grootte van de woning. Een kleinere opslagtank kan ook, maar dan moet je deze combineren met een aantal zonnepanelen. De opgewekte zonne-energie kan dan in de tank geladen worden. In de zomermaanden kun je zo’n opslagsysteem ook inzetten om vloerverwarming en ltv-convectoren te koelen.

Meedenken in ontwerp watermanagement

Jouw kennis en ervaringen zijn essentieel voor aanpassingen in bestaande woningen, nieuwbouw en installaties. Naast jouw uitvoerende taak, kan jij meedenken bij de ontwikkeling van toepassingen. Zo word je medeverantwoordelijk voor het ontwerp en kan je hier een actieve en belangrijke rol in spelen. Ook als het gaat om hernieuwbare energie. Je leest hier meer over de rol van de installateur in watermanagement.

 

 

► Meer informatie voor de vooruitstrevende installateur!