Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Waarom zou je kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven voor energiedragers?

21/10/2024

Met de energietransitie in volle gang is het belangrijk om verder te kijken dan alleen naar het type installaties in woningen. De volgende generatie heeft recht op een gezonde toekomst. Daarbij is de installatietechniek een grote verantwoordelijkheid toebedeeld. Als installateur kun je op verschillende manieren je bijdrage leveren. Onder andere door bewust te kiezen voor milieuvriendelijke producten. De oplossingen liggen binnen handbereik; de technologieën voor duurzame producten zijn er namelijk al. Neem het voorbeeld van Climalife, dat laat zien waarom plantaardige energiedragers voor het transport van warmte- en koude energie een goede keus zijn.

De gevolgen van klimaatverandering, waterschaarste en het uitputten van grondstoffen zijn overal aanwezig. Voor de toekomstige generatie, maar ook voor je oude dag, is het van groot belang dat we alles doen om die gevolgen te minimaliseren en te herstellen. Bij Climalife ontwikkelden ze daarom plantaardige energiedragers.

Biologische propaandiol vs glycol

In een warmtepomp of zonne-energiesystemen gebruik je traditioneel een energiedrager op basis van monopropyleenglycol (MPG) of mono-ethyleenglycol (MEG). De richtlijnen voor het verminderen van de CO2-uitstoot en de strengere milieuwetten zorgen voor nieuwe innovaties.

Climalife heeft een plantaardige vloeistof ontwikkeld om warmte- en koude energie te transporteren. Deze vloeistof is samengesteld uit verschillende grondstoffen, de belangrijkste grondstof is biologische 1,3-propaandiol. Dit wordt gewonnen uit industriële maïs die wordt gefermenteerd en geraffineerd. Mais omzetten in propaandiol verbruikt veel minder energie (-70%) en stoot veel minder CO2 (-84%) uit dan de productie van traditionele glycol vloeistoffen. Voor een optimale warmteoverdracht en om de metalen in het systeem te beschermen, voegt Climalife er hybride corrosie-inhibitoren (corrosieremmers) aan toe.

Langdurig effectieve corrosieremmers

Om corrosie te voorkomen voeg je aan de vloeistof corrosieremmers toe. Dit noemen we een corrosie-inhibitorenpakket. In de markt zie je veel traditionele inhibitor-pakketten op minerale basis. Daarmee kunnen inhibitoren na verloop van tijd echter verouderen en een isolerende film vormen op alle metalen oppervlakken, ook op de warmtewisselaars. Dat veroorzaakt een vermindering van de warmteoverdracht, waardoor de prestaties van het systeem afnemen.

In de vloeistoffen van Climalife worden hybride corrosie-inhibitoren ook bekend als H-OAT (Hybrid Organic Acid Technology) toegepast. Deze bieden niet alleen een uitstekende langdurige bescherming tegen corrosie (ASTM D1384), ze zetten zich ook alleen af op de corrosiegevoelige oppervlakken, waardoor warmteoverdracht niet wordt geblokkeerd. Dat maakt de vloeistof die door Climalife ontwikkeld is, extra efficiënt en duurzaam.

Biologisch afbreekbaar en bacterieremmend

Biologische 1,3-propaandiol is volledig biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat in het geval van een lekkage, 90-100% van de vloeistof binnen 28 dagen (volgens de Zahn-Wellens/EMPA-test, OECD 302 B) door natuurlijke micro-organismen wordt afgebroken. Hierdoor is er minder risico op bodemverontreiniging.

De vloeistof is tevens bacteriostatisch volgens ISO 11930. In andere woorden: de ontwikkeling van bacteriën, schimmels, zwammen en algen wordt geremd. Dit helpt om de efficiëntie en levensduur van een warmtepompsysteem en/of zonne-energiesystemen te optimaliseren en het voorkomt onaangename geuren en slibvorming in secundaire circuits.

Geschikt voor toepassing bij hoge temperaturen

De meeste energiedragers op basis van Glycol hebben een bovengrens van ongeveer 150°C voor het aanbevolen werkgebied. Bij Glycol gebaseerde energiedragers treedt versnelde degradatie op bij 130°C. Hierdoor krijg je blokkeringen en teervorming in de systemen. Producten op basis van het plantaardige 1,3-propaandiol hebben een verbeterde thermische stabiliteit en kunnen een aanbevolen bovengrens tot 200°C hebben, waardoor ze ideaal zijn voor hoge temperatuur warmtepomptoepassingen en thermische zonne-energietoepassingen waar vaak zeer hoge temperaturen voorkomen.

Aangetoond lager energieverbruik

De viscositeit (dikte van een vloeistof) van een energiedrager op plantaardige basis is aanzienlijk lager (>40% onder -10°C) dan die van een traditionele MPG. Door de lagere viscositeit heb je kleinere pompen en kleinere pijpdiameters nodig en krijg je een voordeliger ontwerp en zelfs een lager geluidsniveau van de pompen.

Testen, gepubliceerd door Climalife, hebben aangetoond dat het stroomverbruik, onder verschillende omstandigheden en debieten, tussen 3% en 12% lager is voor plantaardige energiedragers in vergelijking met gelijkwaardige traditionele MPG-vloeistoffen.

Door voor een energiedrager op plantaardige basis te kiezen, zoals de ‘Greenway Neo Solar N en de ‘Greenway Neo Heat Pump N’, kies je niet alleen voor een milieuvriendelijk product, maar door een hogere energie efficiëntie ook voor een duurzame oplossing.