10 duurzame en hygiënische sanitairtrends
08/10/2021
Hygiëne is belangrijker dan ooit. Tegelijkertijd willen we water en energie besparen. Hoe gaat dat samen?
1. Minder water door de pot
We zijn gewend dat het inbouwreservoir al tijdens het spoelen van het toilet wordt bijgevuld. Door gebruik te maken van een speciale inlaatklep in het reservoir, wordt deze pas gevuld als al het water eruit is. Deze techniek, die ook voor snel en stil bijvullen zorgt, bespaart tot negen liter water per dag in een vierpersoonshuishouden. Je bespaart per jaar tot 12% op je waterverbruik
2. De binnenkant van dichtbij bekeken
Een traditionele toiletpot wordt via de achterkant gespoeld, er komt niet overal evenveel water langs de wand. Gelukkig zijn er nu toiletpotten die zelfs met een kleine hoeveelheid water via de hele rand worden gespoeld. Deze rand is smaller zodat er ook nog eens minder vervuiling onder de rand ontstaat. Meer hygiëne in de hele pot.
3. Geen gedoe met blokjes
De plek waar het toiletblokje zijn werk het beste doet, is meestal aan de achterkant van de toiletpot. Vaak komen we hem aan de zijkant tegen en in het ergste geval is de houder leeg. Het is in een aantal gevallen mogelijk om naast je waterreservoir ook een reservoir voor een reinigingsmiddel te installeren. Je kunt zelf de dosering instellen per spoelbeurt. Via een aparte toevoer spoelt dit tegelijk met het water door de hele toiletpot. Hierdoor heb je altijd een optimale hygiëne.
4. Kranen met een extra lange levensduur
Een kraan is een kostbaar item en wordt vaak met zorg uitgekozen. Hij moet niet alleen functioneel zijn, maar er ook nog eens goed uitzien. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de binnenkant. Een normale kraan gaat zo’n 300.000 bewegingen mee. Er zijn kranen die bijna twee keer zo lang meegaan, omdat zij voorzien zijn van speciale keramische mengpatronen.
5. Klik: makkelijk water besparen
Een trend op het gebied van waterbesparing is een kraan met een kliksysteem. Een ingebouwde mechanische weerstand in de greep zorgt voor een lagere waterstroom van maximaal vijf liter per minuut in plaats van de gebruikelijke negen liter per minuut. De waterstroom blijft constant, doordat deze gemengd wordt met lucht.
6. Koud beginnen
Wie warm water tapt vergeet weleens de kraan terug te zetten naar de koude beginstand. Bij een volgend gebruik geeft de kraan meteen warm water, terwijl er misschien alleen maar koud water nodig is. Dit kost onnodig energie. De nieuwe generatie kranen start altijd met koud water als de greep tot de middelste stand staat. Lang genoeg om handen te wassen of een glas water te tappen. Hierdoor wordt de cv-ketel niet onnodig geactiveerd en dat scheelt energie en geld.
7. Quick win
Snellere montage is mogelijk als de technologie eenvoudiger wordt. Gelukkig hebben fabrikanten daar ook oog voor. Dankzij speciale bevestigingstechnologieën kun je bij bepaalde merken de installatietijd van sanitair tot wel 30% verkorten.
8. Mini-waterkrachtcentrale
De touch-free bedieningspanelen van toiletten werken op elektriciteit. Dit kan worden opgewekt door gebruik te maken van het water dat bij doorspoelen in beweging komt. Hierdoor heeft het paneel geen batterijen nodig en hoeft het ook niet aangesloten te worden op het elektriciteitsnet.
9. Touch-free bediening
Handen wassen is niet altijd effectief als je met schone handen de kraan dichtdraait, die je net met vieze handen hebt aangezet. Ook bedieningspanelen van toiletten zijn niet altijd even hygiënisch, zelfs al wordt er goed schoongemaakt. Gelukkig kunnen we ze steeds vaker bedienen zonder aan te raken. Met een simpele handbeweging op veilige afstand wordt het toilet gespoeld.
10. Geen trend maar een tip
Er kan altijd iets misgaan. Daarom een kostbare tip; kijk of onderdelen van het sanitair dat je installeert eenvoudig kunnen worden nageleverd, zodat je eventueel een onderdeel kan vervangen in plaats van het hele product. Goedkoop is in sommige gevallen echt duurkoop.
Meer weten over waterkwaliteit?