Energiehuishouding managen met EMS is een veelbelovende ontwikkeling
25/03/2025
Energiebeheer in woningen en bedrijven wordt steeds belangrijker. Energiemanagementsystemen (EMS) bieden hierin een veelbelovende oplossing. Volgens Maarten de Vries, Programmamanager Smart Energy bij TKI Urban Energy, wordt EMS in de toekomst een onmisbaar onderdeel van onze energiehuishouding. Een van de redenen hiervan is dat netbeheerders manieren proberen te vinden om de totale belasting van het energienet te verlagen.
Voordelen van EMS in de praktijk
EMS helpt bij het beheren van energieverbruik, het inspelen op dynamische energieprijzen, het optimaliseren van eigen opwek en het voorkomen van netcongestie. Met name door de snelle opkomst van elektrische apparaten zoals laadpalen en warmtepompen neemt de druk op het elektriciteitsnet toe. Zonder slim energiemanagement kunnen huishoudens snel overbelast raken. Denk aan situaties waarin een laadpaal, inductiekookplaat en warmtepomp tegelijkertijd draaien. Met een EMS voorkom je dat je meer capaciteit nodig hebt; een verzwaring van de aansluiting brengt onnodig hoge kosten met zich mee. Een EMS zorgt ervoor dat alle apparaten gebruikt kunnen worden met dezelfde capaciteit.
De opkomst van dynamische contracten
Ook de opkomst van dynamische energiecontracten maakt EMS relevanter dan ooit. Bij deze contracten schommelt de stroomprijs per uur, afhankelijk van vraag en aanbod op de energiemarkt. Met een EMS kun je automatisch verbruik sturen naar de goedkoopste momenten van de dag. Hierdoor wordt niet alleen het net ontlast, maar bespaart jouw klant ook direct op de energierekening. Slimme sturing wordt daarmee niet alleen aantrekkelijk vanwege het overbelastingaspect, maar levert ook financieel voordelen op.
Bedrijven kunnen netcongestie voorkomen met EMS
Niet alleen huishoudens, maar ook bedrijven profiteren van een EMS. "Bedrijven kunnen soms niet groeien of het wagenpark met elektrische voertuigen niet uitbreiden omdat ze geen aansluiting kunnen krijgen.", licht Maarten toe. Door bijvoorbeeld laadmomenten van elektrische voertuigen af te stemmen op beschikbare capaciteit, wordt onnodige belasting van het net voorkomen en blijven aansluitingen beschikbaar.
Standaardisatie en eenvoudige integratie
Een belangrijk aspect voor de groei van EMS is de eenvoudige integratie met bestaande en nieuwe installaties. De markt is nog jong en bevindt zich in een ontwikkelingsfase, waarbij standaardisatie en plug-and-play oplossingen van cruciaal belang zijn.
“Een belangrijke volgende fase is dat apparaten en installaties plug-and-play worden,” benadrukt Maarten. Dit vereist betere samenwerking tussen fabrikanten en open standaarden, zodat systemen eenvoudig met elkaar kunnen communiceren.
Financiële prikkels als versneller
Ook financiële prikkels kunnen de adoptie van EMS versnellen. Door bijvoorbeeld tariefvoordelen te bieden bij slim energiegebruik of subsidies bij aanschaf van EMS-oplossingen, worden consumenten en bedrijven gestimuleerd bewuster om te gaan met hun energie.
Van niche naar noodzaak
EMS is dus meer dan een technologische innovatie – het is een noodzakelijke stap richting een toekomstbestendige, efficiënte en duurzame energievoorziening. De komende jaren zijn bepalend voor hoe grootschalig EMS kan worden toegepast. Eén ding is zeker: slim omgaan met energie wordt niet alleen interessanter, maar ook een vereiste.
→ Wil je je kennis over EMS verdiepen? Lees dan:
• Het hele EMS-verhaal van Maarten de Vries in magazine Koppeling.
• Check onze uitlegpagina over EMS voor woningen