Samen impact maken met circulariteit
28/04/2022
Lobbyen is een belangrijk onderdeel van mijn werk bij Techniek Nederland, maar het is een kwestie van geduld voor het daadwerkelijk effect heeft.
Hetzelfde geldt voor circulariteit. Enkele jaren geleden kwam ik ermee in aanraking door het boek ‘Material Matters’ van Thomas Rau. Dit overtuigde me gelijk van de noodzaak om op een andere manier met de aarde en haar grondstoffen om te gaan. Die energie heb ik ingezet om circulariteit in de installatiebranche bekender te maken en om uit te leggen wat het voor de sector kan betekenen.
In het begin leek het zoeken naar de beroemde speld in een hooiberg. Langzaam maar zeker pasten steeds meer installatiebedrijven circulaire oplossingen toe bij woningcorporaties, bedrijven of in hun eigen organisatie. Inmiddels vliegen de circulaire installaties en slimme, modulaire, remontabele ontwerpoplossingen mij om de oren. Ze barsten allemaal van de goede bedoelingen, het positivisme en het oprechte geloof dat er een stap richting een circulaire economie is gezet. Zeker niet onbelangrijk: er is ook gewoon geld mee te verdienen. Steeds meer opdrachtgevers stellen circulaire eisen én willen daarvoor betalen. Dus als installatiebedrijf mis je een deel van de markt als je niet inspeelt op deze veranderende vraag.
Alle mooie voorbeelden uit de installatiepraktijk zijn nodig in de transitie naar een circulaire economie. Maar installateurs kunnen het niet alleen. Op de achtergrond werken overheden, branches van opdrachtnemers en opdrachtgevers dan ook hard samen aan rekenmethodieken, uniforme waarderingsmethoden en standaardisatie van zogenoemde materiaalpaspoorten.
Neem bijvoorbeeld het Brancheplan Verpakkingen dat Techniek Nederland samen met installatiebedrijven, fabrikanten en groothandels, waaronder Wasco, initieerde. Met vereende krachten gaan we verpakkingen in de branche verminderen, verduurzamen en hergebruiken.
Weet je wat nou zo fantastisch is? Als de initiatieven van installatiebedrijven samenkomen met al dat werk op de achtergrond, dan kan het opeens heel hard gaan met circulariteit in de installatiesector. Dat geloof ik oprecht. Het duurt even, maar met z’n allen maken we dan echt impact!
Circulariteit is straks niet meer weg te denken uit de installatiebranche. Ondertussen blijf ik mij volledig inzetten. Ik deel mooie voorbeelden én werk aan de achterkant aan systeemverandering. Ooit komt het allemaal samen. Het gaat me nog wat druppels zweet kosten, maar ik heb er een rotsvast vertrouwen in!
► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!