Verdere groei markt energieopslag? Software gaat een sleutelrol spelen
25/11/2024
Als het gaat over energieopslag, denken veel mensen meteen aan batterijen. Maar de wereld van opslag is veel breder dan een lithiumbatterij. Voor mij betekent energieopslag alle methoden waarmee je energie kunt opslaan om het op een later of slimmer moment te consumeren. Dat kan dus ook een buffervat zijn waarin je warm water opslaat voor een later moment.
Energieopslag in Nederland is met een opmars bezig. De groei wordt onder andere gedreven door stijgende energieprijzen, de opkomst van dynamische contracten, netspanningsonzekerheden en de behoefte aan meer energieonafhankelijkheid. Dit alles gaat er volgens mij voor zorgen dat energieopslag over twee jaar gemeengoed is in Nederlandse woningen. Het zijn nu nog vooral de zogenoemde early adopters die voor een opslagsysteem kie zen. Over enkele jaren verwacht ik dat ook de late majority een systeem heeft hangen.
Zo ver is het nog niet. Een aantal uitdagingen staat een brede toepassing nog in de weg. Denk aan netaansluitingen maar ook zoiets praktisch als ruimte. Waar laat je een thuisaccu of een groot boilervat? Ook regelgeving speelt een rol. Wordt de wet uiteindelijk zo aangepast dat we energie gaan delen met de buren? En last but not least: betaalbaarheid. Ook mensen die wat minder te besteden hebben, moeten op den duur kunnen profiteren van de mogelijkheden van energieopslag.
Gelukkig gebeurt er al veel. Fabrikanten gaan naar stapelbare en kleinere oplossingen. Die maken de benodigde ruimte kleiner maar ook de benodigde portemonnee. Op het gebied van regelgeving is het afwachten, maar de nieuwe Energiewet biedt waarschijnlijk nieuwe mogelijkheden. Op het vlak van betaalbaarheid zullen we de komende tijd nieuwe ontwikkelingen zien. Ik verwacht dat ener gieleveranciers huur en lease in gaan zetten om thuisbatterijen voor meer mensen bereikbaar te maken. Dat kan zelfs een model zijn, waarbij je de batterij ‘deelt’ met de energieleverancier. Als con sument betaal je 5 kWh. De overige 5 kWh gebruikt de leverancier zelf om te kunnen handelen op de energiemarkt en om de netspanning onder controle te houden.
Er wordt momenteel vooral veel geïnnoveerd op software. Hoe goed de software is, gaat de komende jaren bepalen welk merk batterij een consument koopt én of hij überhaupt kiest voor energie opslag. Twee jaar geleden waren ‘domme’ energieopslagsystemen met focus op maximale thuisconsumptie de norm. Dit is anno nu verschoven naar systemen die onder andere weersvoorspellingen meenemen in hun keuzes en een dynamisch contract combineren met het maximaliseren van zelfconsumptie. Een volgende stap is dat je als consument via het systeem gaat handelen op de ener giemarkt. Je gaat netbeheerders dan eigenlijk helpen bij onbalans.
Met energiemanagement los je de gaten in het denken van de con sument op. Software is daardoor het allerbelangrijkste van ener gieopslag aan het worden. Het klinkt misschien niet zo spannend als ‘we komen met een nieuwe celstructuur’. Het gaat de groei van energieopslag echter maken of breken.
► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!