Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Het huis van de toekomst

22/05/2024

Het huis van de toekomst? Vroeger keek je daarvoor naar De Wondere Wereld van Chriet Titulaer. Die man wist werkelijk alles. Maar ja, toen was geluk heel  gewoon. Nu is de wereld complexer, sneller en onzekerder. Dus hoe wonen we in 2050? 

Bij nieuwbouw in steden zie je al een glimp van de toekomst: woningen worden kleiner, slimmer en in groepsverband autonomer. Door voorzieningen te delen worden bewoners samen steeds zelfstandiger. Als wooncomplex optimaliseren ze hun energieproductie en -verbruik. Wateropslag en -hergebruik wordt geïntegreerd en voorzieningen voor wassen en mobiliteit gedeeld. De transitie van individueel bezit naar collectieve diensten bespaart geld en ruimte. En het beroep op  collectieve nutsvoorzieningen neemt erdoor af. 

Aan nieuwbouw kan je bovendien eenvoudig nieuwe functies toevoegen. Urban farming en vertical gardening hebben de toekomst. Eetbaar groen op je muur of dak voorkomt hittestress, is goed voor de gezondheid van mens en dier en levert je een smakelijke maaltijd op. Opslag en hergebruik van regenwater is daarbij essentieel. En natuurlijk fermenteer je zelf je groenafval en krijg je zo de mooiste meststof voor je planten. Hoe meer je zelf regelt, hoe beter je footprint. Dat is in dichtbevolkte steden geen overbodige luxe.

Het perspectief voor reeds gebouwde huizen is diffuus. Woningen uit verschillende bouwperioden hebben zo hun eigen karakteristiek. Maar allemaal staan ze voor de opgave om te verduurzamen. Voor ieder woningtype pakt deze uitdaging anders uit. Voor ouder vastgoed is isoleren al een hele opgave. Misschien is sloop soms noodzakelijk. Alle huizen gaan gefaseerd van het gas af en maken de overstap op stroom, warmtenet of waterstof. En naast verwarmen wordt koelen steeds belangrijker. De behoefte aan verkoelende bouwmaatregelen aangevuld met technische installaties neemt toe.

Huiseigenaren van zelfstandige woningen worden energiehandelaar. Mede gestimuleerd door dynamische energiecontracten stemmen mensen hun energieproductie en -verbruik steeds beter op elkaar af. Is de prijs hoog? Verbruik dan zo weinig mogelijk en verkoop je stroom. Opslag in de accu van je elektrische auto kan daarbij helpen. Net als slimme apparaten, die automatisch inschakelen bij een lage stroomprijs. En sommige woningbezitters gaan zelfs compleet off-grid. Ze besparen of verdienen geld en helpen het overbelaste netwerk een beetje te ontspannen. 

Hét huis van de toekomst bestaat niet. Voor iedereen pakken de kansen en uitdagingen net even anders uit. Slim maatwerk is nodig om ons allemaal een  comfortabele woonruimte te blijven garanderen. Zodat ook in 2050 geluk heel gewoon is.

René Notenbomer

Business developer, columnist en kwartiermaker duurzaamheid

► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!