Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Dag salderen, hallo prijsgestuurd stroomverbruik

30/08/2023

Al langere tijd staat salderen ter discussie. Aanvankelijk was het een goed middel om huishoudens te stimuleren om PV-panelen aan te schaffen. Volgens columnist René Notenbomer, Business developer en kwartiermaker duurzaamheid, is salderen achterhaald en niet zo goed voor het klimaat. De markt is veranderd. De reactie van de maatschappij op de huidige hoge energieprijzen heeft een heel ander licht op salderen geworpen. René schreef er een column over in magazine Koppeling. Lees meer over dynamische prijzen en wat jij kunt betekenen als installateur.

In magazine Koppeling lichtte René Notenbomer toe: 

“Salderen stimuleert consumenten om te investeren in zonnepanelen. Tijdens de zonnige zomer produceer je nettostroom. Die mag je wegstrepen tegen je verbruik in de winter. Goed voor een lage stroomrekening, maar wat gebeurt er als komende winter de inkoopprijzen van mijn lokale energiecoöperatie ineens flink stijgen? Komen ze dan niet in financiële problemen? Is het wel eerlijk dat ze een deel van die kosten doorbelasten aan mensen zonder zonnepanelen? Bovendien hebben particuliere opwekkers nu geen enkele prikkel om hun stroomverbruik af te stemmen op het aanbod. De kans is groot dat je wasmachine ’s nachts toch echt op kolenstroom draait. Niet goed voor het klimaat.” 

Een hoge stroomprijs maakt salderen ontzettend aantrekkelijk voor de consument. Met de salderingsregeling mag je de stroom die je opwekt en teruggeeft aan het net wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Dat betekent dat je dezelfde prijs krijgt als de prijs die je betaalt aan de energieleverancier bij het afnemen van stroom. In de toekomst wordt dat anders volgens René. 

“Dynamische prijzen hebben de toekomst. Steeds meer mensen ruilen een vaste (hoge) stroomprijs in voor een flexibel abonnement. Is de stroomvraag hoog en het aanbod laag, dan stijgt de prijs en verlagen mensen hun verbruik. Is het aanbod van stroom relatief hoog, daalt de prijs. Soms zelfs onder de nul eurocent. Dan wil je de was doen en je auto opladen. Salderen wordt calculeren: de prijs stuurt je gebruik. Handmatig, of met slimme software die apparaten automatisch voor je aan- of uitschakelt.” 

Prijsgestuurd stroomverbruik bevordert energiebesparende maatregelen 

Als consumenten hun activiteiten aanpassen op de dynamische prijzen van stroom (prijs per uur), stimuleert dat mensen om naast het aanpassen van hun gedrag ook hun woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Bij prijsgestuurd stroomverbruik kun je jouw klant helpen invloed uit te oefenen op het stroomverbruik. Denk bijvoorbeeld aan energiebesparende oplossingen zoals slimme thermostaten, zoneregeling, zonneboilers of een douche-wtw.  

“Twee jaar geleden maakten mensen zich ondanks het salderen nog zorgen over het rendement op zonnepanelen. Ze stelden de aanschaf ervan uit. Maar door de energieprijzen ontstond er een run op panelen. Pijn in de portemonnee verslaat iedere stimuleringsregeling glansrijk.” 

Momenteel kijken energiebedrijven naar hoe ze de kosten van het verwerken van al het teruggeleverde stroom kunnen doorberekenen. Doordat niet al het teruggeleverde stroom wordt afgenomen, nemen de kosten van opslag toe. Mogelijkheden die geschetst worden zijn de consument laten betalen voor teruglevering enerzijds en een vaste terugleveringsvergoeding anderzijds. De markt is volop in beweging. Eén ding is zeker: salderen wordt afgebouwd.  

Afbouwen salderingsregeling zonnepanelen 

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Het deel dat de consument dan nog kan salderen wordt tussen 2025-2031 steeds kleiner. Vanaf 2031 krijgen huishoudens alleen nog een vastgesteld teruglevertarief. 

 

Je kunt de volledige column van René lezen in de online versie van Koppeling