Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Dakdoorvoeren: efficiëntie en duurzaamheid in warmtepompsystemen

09/12/2024

De overgang naar duurzame energieoplossingen heeft geleid tot een toename in het gebruik van binnen opgestelde lucht-waterwarmtepompen. Deze ontwikkeling brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van installatie en efficiëntie, met name bij de integratie van dakdoorvoeren voor luchttoevoer en -afvoer.

Drie beperkingen bij traditionele installatiemethoden

Bij binnen opgestelde warmtepompen worden traditioneel twee afzonderlijke dakdoorvoeren gebruikt: één voor de aanvoer van verse buitenlucht en één voor de afvoer van gebruikte binnenlucht. Hoewel deze aanpak functioneel is, brengt het ook enkele nadelen met zich mee:

1. Complexe installatie: twee doorvoeren maken de installatie bewerkelijker en duurder.

2. Esthetische bezwaren: meerdere doorvoeren kunnen een rommelig uiterlijk op het dak veroorzaken.

3. Verminderde efficiëntie: afzonderlijke doorvoeren vergroten het risico op luchtrecirculatie, waarbij afgevoerde lucht opnieuw wordt aangezogen. Dit kan de prestaties van het warmtepompsysteem negatief beïnvloeden.

Gecombineerde dakdoorvoeren

Om deze uitdagingen te overwinnen, zijn gecombineerde dakdoorvoeren ontwikkeld voor binnen opgestelde warmtepompen. Deze integreren zowel luchttoevoer als -afvoer in één unit. Dit ontwerp biedt drie belangrijke voordelen:

1. Minder zichtbaar en rommelig: met slechts één doorvoer is het dakontwerp strakker en minder opvallend.

2. Efficiëntere werking van de warmtepomp: de kans op luchtrecirculatie wordt door strategische plaatsing van de openingen binnen de unit geminimaliseerd.

3. Snellere installatie: het gebruik van één unit vermindert de tijd en complexiteit van de installatie.

Efficiëntie voor binnen opgestelde lucht-waterwarmtepompen

Een van de innovatieve oplossingen op de markt is een gecombineerde dakdoorvoer die specifiek is ontworpen voor binnen opgestelde lucht-waterwarmtepompen. Deze doorvoeren zijn voorzien van eigenschappen zoals een laag profiel, geluidsreductie en gebruik van duurzame materialen zoals loodvervangers. Door hun compacte ontwerp vallen ze minder op, wat ook gunstig is voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak.

Materialen die beter zijn voor het milieu

Moderne dakdoorvoeren worden geproduceerd met materialen die milieuvriendelijk zijn en een lange levensduur hebben. Hierdoor hebben ze een hoog duurzaamheidsscore.  Denk hierbij aan materialen zoals:

- Gegalvaniseerd staal en aluminium: bestand tegen de elementen en herbruikbaar.
- Loodvervangers zoals Leadax: milieuvriendelijk en geschikt voor luchtdichte aansluitingen.

Deze materialen passen goed bij luchtdicht bouwen, een belangrijke eis voor energiezuinige woningen.

Toepassing: woningen en systemen

Gecombineerde dakdoorvoeren zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen, zodat ze geschikt zijn voor verschillende systemen en woningtypes. Het is belangrijk om bij de keuze rekening te houden met het benodigde luchtdebiet van het warmtepompsysteem om de optimale werking te garanderen.

Conclusie

Ook dakdoorvoeren hebben een enorme ontwikkelingen doorgemaakt, waardoor er ook voor dit deel van het installatiesysteem slimme oplossingen zijn die de transitie naar duurzame energie zo efficiënt mogelijk maken. De voordelen van gecombineerde dakdoorvoeren, - zoals verbeterde efficiëntie, eenvoudigere installatie en een esthetisch mooier dakontwerp –  is er zeker één om te benutten bij de overstap naar duurzame energieoplossingen. Daarom is het waardevol om dergelijke innovaties te blijven onderzoeken als installateur.  

 

→ Wil je meer informatie over de dakdoorvoeren van Burgerhout? Bezoek dan deze pagina.