Als de aan- en afvoerkanalen verkeerd geplaatst zijn kan dit voor een onprettig binnenklimaat zorgen. Ventileren met een wtw-systeem (balansventilatie) is een goede oplossing om een hoge luchtkwaliteit te garanderen en een laag energieverbruik. ‘Maar als installateur is het essentieel om goed na te denken over de luchtstromen’, aldus Rob.
Wtw-ventilatiesystemen en luchttoevoer
Nieuwbouw wordt door de goede isolatie bijna allemaal voorzien van wtw-ventilatiesystemen. Deze systemen zorgen voor de juiste luchttoevoer en -afvoer en dus voor een hoge luchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat. Het systeem zorgt altijd dat er een lichte overdruk in de woning aanwezig is. Verse lucht wordt toegevoerd via ventielen in de woonkamer, keuken en slaapkamers en afgevoerd in de keuken, de badkamer, de hal en overloop. Zo ontstaat er een luchtstroming in huis waar je van tevoren goed over moet nadenken.
Waar plaats je de toevoerventielen
Wij komen in de praktijk wel eens situaties tegen waar het in een woning 23ºC is en de bewoners met een jas aan op de bank zitten omdat ze het koud hebben. Hier zie je dat bij de bouw of het verduurzamen van het huis niet is nagedacht over de plaatsing van de toevoerventielen. Naast het berekenen zal een installateur ook over de beleving moeten nadenken. Zo wordt vaak alleen berekend hoeveel lucht er in een bepaalde ruimte gepompt moet worden, maar wordt er weinig rekening gehouden met hoe de ruimte is ingedeeld, wordt gebruikt en hoe de luchtstromen zich bewegen door de ruimte. Zo zien we bijvoorbeeld wel eens dat de aanvoerventielen boven de bank zijn geplaatst, daardoor zitten de bewoners constant in de tocht. Die geven dan het systeem de schuld, terwijl het aan het ontwerp ligt.