Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

De perfecte waterdruk: voordelen en stappenplan

30/06/2023

Alles wat je moet weten over het regelen van de waterdruk.

Een te lage waterdruk in woningen vormt vaak een probleem wanneer de vraag groter is dan de geleverde druk. Een extra douche op zolder, een grote regendouche of meerdere tappunten tegelijk openzetten kan de waterdruk behoorlijk belasten. Bijvoorbeeld tegelijkertijd de tuin sproeien, een was draaien, een douche nemen en handen wassen in het toilet is in een gezin niet onwaarschijnlijk. Gelukkig is er vrij eenvoudig iets aan te doen door het plaatsen van een drukverhoger.

Voordelen van drukverhoging in huis

Het verhogen van de waterdruk heeft verschillende voordelen, ook een aantal die nog minder bekend zijn. Het expertteam van Grundfos heeft de voordelen voor je op een rij gezet. Vervolgens leggen ze uit waar je op moet letten bij het selecteren en dimensioneren van drukverhogingsinstallaties.

1. Verbeterde watertoevoer: een hogere waterdruk zorgt voor een betere watertoevoer in huis. Dat wil zeggen dat de kranen, douches en andere watertappunten een meer krachtige en regelmatige waterstraal krijgen. Dit levert huiseigenaren merkbaar comfort op tijdens het douchen en andere dagelijkse activiteiten.

2. Gelijktijdig gebruik van meerdere tappunten: ieder huishouden heeft spitsuren waarbij er vaak meerdere tappunten openstaan en dat kan direct van invloed zijn op bijvoorbeeld de waterdruk onder de douche. Door het plaatsen van een drukverhogingspomp kunnen meerdere tappunten tegelijkertijd worden gebruikt zonder noemenswaardige vermindering van de waterdruk. Douchen terwijl de wasmachine aanstaat is dan geen enkel probleem.

3. Behoud van waterdruk met een waterontharder: steeds meer huishoudens hebben een waterontharder in huis, die zorgen voor een verminderde waterdruk. Door een drukverhoger voor de ontharder te plaatsen, wordt dit probleem eenvoudig verholpen.

4. Betere waterdruk op hoger gelegen verdiepingen: in gebieden waar de waterdruk van nature laag is, kan een drukverhoger in huis de onregelmatige watertoevoer verhelpen en zorgen voor voldoende druk op hoger gelegen verdiepingen, zoals de zolder.

5. Snellere vultijden: met een hogere waterdruk gaat het vullen van grote containers, zoals badkuipen, zwembaden of emmers, veel sneller. Dit bespaart tijd en maakt het voor iedereen gemakkelijker om taken uit te voeren die vragen om een grotere hoeveelheid water.

Een goede waterdruk in huis is noodzakelijk. Voor situaties waarin de waterdruk laag is, zijn er oplossingen om dit te verhogen. Zomaar een drukverhogingspomp plaatsen is niet verstandig. Een juiste selectie en dimensionering is van essentieel belang. De keuze voor een drukverhoger kan variëren afhankelijk van de locatie, de diameter van de waterleidingen en andere factoren. Het correct inregelen door een professionele installateur zorgt ervoor dat de waterdruk in huis op een veilige wijze wordt verhoogd, binnen de mogelijkheden van het meest geschikte bereik.

Selecteren en dimensioneren van drukverhogingsinstallaties

Een drukverhoger selecteren en dimensioneren kan een ingewikkelde en tijdrovende en klus zijn. Wanneer er verkeerde onderdelen geselecteerd worden, kan de installatietijd zelfs nog langer uitvallen. Vervelender nog: dan kan het zijn dat er niet aan de eisen van het drukverhogingssysteem wordt voldaan.

Waar moet je van tevoren rekening mee houden?
Bij het ontwerpen van een huishoudelijke drukverhogingsinstallatie komen heel wat verschillende onderdelen kijken. Het kan lastig zijn om te bepalen welke drukverhoger het beste past bij de specifieke toepassing en welke onderdelen er nodig zijn om een optimaal gedimensioneerd systeem te verkrijgen.

Een traditioneel systeem kan bestaan uit vele onderdelen, zoals expansievaten, pompen, kleppen en regelsystemen. Al deze elementen moeten tot één 1oplossing worden gecombineerd. Hierbij geldt natuurlijk: hoe hoger de complexiteit, hoe langer de installatietijd en hoe hoger het risico op aanschaf van de verkeerde onderdelen.

Let ook op de installatieruimte, die vaak beperkt is in woningen. Door de beperkte ruimte moet het systeem verlengd worden, of de pomp moet passend gemaakt worden binnen de bestaande installatie en ruimte. Het installeren van een drukverhogingssysteem dat niet perfect past in de beschikbare ruimte, kan de installatietijd zomaar verdubbelen. Daar zit niemand op te wachten.

7 stappen voor een juiste selectie en dimensionering

Bij het correct selecteren en dimensioneren van een drukverhoger spelen verschillende factoren een rol. Deze stappen helpen je om het proces te vereenvoudigen:

1. Bepaal de vereiste drukverhoging: meet de bestaande waterdruk in huis om vast te stellen hoeveel extra drukverhoging er nodig is. Gebruik hiervoor een drukmeter die aangesloten kan worden op een tappunt.

2. Bepaal de vereiste opvoerhoogte: tel het aantal betreffende verdiepingen waar de waterdruk verhoogd moet worden en tel het aantal aangesloten tappunten.

3. Identificeer het waterverbruik: schat het maximale waterverbruik in dbinnen e woning, vooral op piekmomenten wanneer meerdere tappunten (douches, toiletten, kranen, wasmachines, vaatwassers etc) gelijktijdig in gebruik zijn.

4. Bereken het vereiste debiet: bepaal het totale vereiste waterdebiet op basis van het geschatte waterverbruik. Tel hiervoor de individuele debietvereisten op van de apparaten die tegelijkertijd worden gebruikt. Houd hierbij rekening met het toevoegen van een buffer voor toekomstige groei of veranderingen in het waterverbruik.

5. Selecteer een geschikte drukverhogingspomp: op basis van de berekende drukverhoging, de vereiste opvoerhoogte en het vereiste debiet, is het mogelijk een drukverhogingspomp te selecteren. Houd rekening met factoren zoals de maximale drukcapaciteit van de pomp, het vermogen van de motor, het type aandrijving (bijv. centrifugaalpomp), en eventuele extra functies zoals drukregeling en beveiligingssystemen.

6. Controleer de elektrische vereisten: het is van belang dat de geselecteerde drukverhogingspomp samen kan met de beschikbare elektrische voorzieningen in de woning.

7. Overige installatievereisten: het is belangrijk om de ruimte en de locatie te controleren waar de pomp komt te staan. Is er voldoende ruimte en zijn er geschikte aansluitingen voor de waterleidingen? Check tot slot of er geluidsisolatie nodig is.

Voorbeeldgrafiek waterdruk

Voor het selecteren en dimensioneren van een drukverhoger hebben we deze handige selectiegids gemaakt. Hiermee selecteer de juiste drukverhogingspomp in een mum van tijd!

• Zin in meer kennissnacks? Bekijk het overzicht van de Kennis Work-Outs!
• Wil je meer weten over producten, bezoek dan de pagina van Grundfos.