Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Drinkwaterbeheer steeds complexer, ook door klimaatverandering

22/11/2024

Met een toenemend bevolkingsaantal komen er steeds meer mensen die rekenen op gezond en veilig drinkwater. De verdeling van al dat water blijkt al lastig en wordt bemoeilijkt door klimaatverandering. Met oplopende watertemperaturen dreigen ernstige tekorten en komt de drinkwaterhygiëne onder druk te staan. Vooral de zomermaanden gaan zorgen voor flinke uitdagingen. Wat kunnen jij en je klant verwachten en welke stappen liggen nu voor de hand?  

Stijgende watertemperaturen  

Te hoge temperaturen van het drinkwater leveren gezondheidsrisico’s op, zoals bijvoorbeeld legionellabesmetting. Er zijn drie manieren om besmetting in de leidingen tegen te gaan:  

• Temperatuurgestuurde spoelmaatregelen 
   Vaker water door de leidingen spoelen helpt water koel te houden, maar betekent wel een hoog  
   waterverbruik. 

• Geavanceerde koelingsystemen 
   Deze maken spoelen voor temperatuurbehoud overbodig.  
• Optimalisatie spoelbeleid legionella 
   De verplichting bij collectief leidingnet om weinig of niet gebruikte tappunten te spoelen kan  
   efficiënter met behulp van real-time monitoring en slimme sensoren.  

Legionellapreventie 

Naast het spoelbeleid zijn er ook andere technieken beschikbaar die legionellabesmetting helpen voorkomen, zoals uv-desinfectie, koper-zilverionisatie en ozonbehandeling.  

Voor installateurs zijn er strikte eisen als het gaat om het ontwerpen en installeren van drinkwaterinstallaties. Zo mag er geen stagnatie plaatsvinden en zijn er strikte regels voor temperatuurinstellingen.  

Sinds 2023 gelden er overigens strengere eisen voor ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, zwembaden en hotels. Nederland volgt de Europese richtlijnen vastgelegd in NEN 1006. 

Alternatieve bronnen 

Een mooi initiatief zou zijn wanneer mensen gebruik gaan maken van alternatieve waterbronnen voor het water dat niet benodigd is voor consumptie of persoonlijke hygiëne. Regenwater kan bijvoorbeeld ingezet worden voor tuinonderhoud of toiletspoeling. Voor het toilet kun je ook grijswater gebruiken, bad- of douchewater dat wordt afgevoerd. Met het benutten van de mogelijkheden die alternatieve waterbronnen bieden, neemt het verbruik van het schaarse drinkwater af.  

Bewustwording is urgent 

Gek genoeg blijft de kennis over waterbesparing en -hygiëne bij consumenten ver achter, ondanks alarmerende geluiden vanuit overheid en waternetbeheerders. Nederlanders moeten zuiniger met water omgaan en dat vraagt om gedragsverandering. Onderzoek laat zien dat de bereidheid van consumenten om anders om te gaan met drinkwater nog te nauw verbonden is met persoonlijke impact.  Aan onder andere installateurs de taak om hun klanten mee te nemen in de urgentie van drinkwatertekorten.  

 

→ In magazine Koppeling kun je het volledige artikel lezen.