Energiezuinig en gezond wonen in Bethelpark
30/03/2022
In Delft ‘Bethelpark’ komen 351 energiezuinige huurwoningen. De Kraan Installatietechniek is verantwoordelijk voor de complete w-installatie van de woningen. Een flinke opdracht waarvoor Wasco de verwarmings- en ventilatietechnische toepassingen levert.
Restwarmte uit het ziekenhuis
De aanwezigheid van het ziekenhuis zorgt voor een opvallend element in het project, legt Rob Snoek, mede-eigenaar van De Kraan, uit: “Het Reinier de Graaf Gasthuis maakt gebruik van warmte-koudeopslag. Bethelpark wordt aangesloten op een klein warmtenet en gaat gebruikmaken van de restwarmte van dit systeem. Er komt een centrale technische ruimte van energieleverancier Eteck, met collectieve warmtepompen die het voorverwarmde water indien nodig verder verwarmen. De overtollige warmte van het ziekenhuis wordt dus gebruikt om de woningen te verwarmen en van warm water te voorzien.”
Comfortabele warmte-oplossing
Het warmtenet valt buiten het domein van De Kraan. Rob en zijn team zijn verantwoordelijk voor het aansluiten op de afleversets, de verdeler en het lagetemperatuurvloerverwarmingssysteem. Binnen is het eigenlijk een hele simpele opzet die erg gebruiksvriendelijk, energiezuinig en comfortabel is.
Wtw-systeem voor gezond binnenklimaat
Een belangrijk onderdeel van een energie-efficiënte en gezonde woning is het ventilatiesysteem. Er is gekozen voor een wtw-systeem. Elke woning heeft zijn eigen wtw-unit. Daar zitten naast twee ventilatoren en een warmtewisselaar ook verschillende filters in, onder andere tegen pollen. Er is bovendien gekozen om het systeem uit te breiden met een CO₂-sensor. Wordt er een hoge CO₂-waarde gemeten, dan gaan de ventilatoren harder draaien. Ook als er meer mensen binnen zijn dan gebruikelijk, zorgt het systeem automatisch voor voldoende ventilatie.
De Kraan en Wasco
De Kraan en Wasco werken al zo’n zeven jaar samen. Tijdens dit project wordt er probleemloos samengewerkt en is er intensief contact en overleg. Rob: “Er komt in totaal 185 km aan vloerverwarmingsleidingen in het project. Er is een tekort aan polyetheen (PE) wat zijn weerslag heeft op de beschikbaarheid en prijs van de leidingen. We hebben er daarom in overleg voor gekozen om een stuk inkoop naar voren te halen. Dat moet wel mogelijk zijn, die leidingen moet je ergens kwijt. In dit geval kunnen we gebruikmaken van het magazijn van de partij die de vloerverwarming aanlegt. Je trekt heel de keten bij elkaar om het samen op te lossen. Je denkt continu vooruit, coördineert en je helpt elkaar. Daar bereik je beschikbaarheid mee. Juist tijdens zo’n groot en langlopend project leer je echt wat je aan elkaar hebt."