Door de binnenstad crossen en binnen 10 minuten bij je klant zijn. Dit klinkt voor veel installateurs als muziek in de oren. Vaak is dit helaas niet het geval vanwege het drukke verkeer. Dan zijn er ook nog de milieuzones en straks de zero-emissiezones. Voor de Haagse Peter Damsteeg allemaal geen probleem. Op zijn bakfiets sjeest hij heel Den Haag en omstreken door, op weg naar zijn volgende klant.
Met plezier naar je werk
Peter Damsteeg is directeur, CEO, en grootaandeelhouder van zijn eenmanszaak Damsteeg Installatie- en Onderhoudsbedrijf. Dit is hij met veel plezier sinds 2005. Peter: “Omdat ik het belangrijk vind om de particuliere klant voorop te plaatsen en klantvriendelijker te werk te gaan, ben ik ooit mijn eigen bedrijf begonnen.” En met succes. Hij heeft inmiddels een mooie klantenkring opgebouwd bestaande uit 600 (voornamelijk) particuliere klanten. “Met veel plezier onderhoud en installeer ik cv-ketels, zonneboilers en warmtepompen in heel Den Haag en omstreken”, vertelt Peter.
Installeren in de stad: milieuzones, drukte en lastig parkeren
Werken in de stad is voor velen een uitdaging. Het drukke verkeer en de milieuzones waar sommige dieselbusjes niet doorheen mogen rijden, maken de reistijd lang. "Hier blijft het helaas niet bij”, vertelt Peter: “Ook de parkeerkosten zijn vrij hoog in de binnenstad en vaak mag je niet langer dan een half uur parkeren. Dit is soms wel nodig, wat dan weer leidt tot een bekeuring.”
Alternatief voor de binnenstad: de elektrische bakfiets
Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Peter op zoek ging naar een duurzaam alternatief. Al snel kwam hij uit op een elektrische bakfiets. “Dezelfde afstand waar ik met mijn dieselbus 45 minuten over deed, doe ik nu in een kwartiertje met mijn bakfiets. Ik hoef niet meer om de binnenstad heen te rijden, maar kan er dwars doorheen. Bovendien erger ik me ook niet meer aan het verkeer.”
Het bespaart Peter ook veel geld. “Ik heb het afgelopen jaar zo’n € 1.700 bespaart aan parkeerkosten. Hier heb ik nog niet eens alle bekeuringen bijgeteld. Als ik vier keer een onderhoudsbeurt heb van een uur, waar je elke keer maar een half uur mag blijven staan, kreeg ik die dag geheid een bekeuring. Met mijn bakfiets kan ik nu voor de deur parkeren, zo lang als ik wil.”
Alternatief vervoer, positieve reacties
Vanwege zijn werk komt Peter op mooie plekjes in de hofstad. “Denk dan aan ambassades of grote vrijstaande huizen waar Amerikaanse CEO’s wonen”, vertelt hij. “Zij maken dan altijd een foto van mijn bakfiets en sturen die naar hun Amerikaanse vrienden en familie. Typical Dutch noemen ze het dan.” Zijn fiets krijgt ook van niet-klanten veel bekijks: “Als ik met mijn dieselbus rondrijd, krijg ik eigenlijk nooit vragen en spreken mensen me zelden aan. Maar als mensen mijn bakfiets op de stoep zien staan, vragen ze altijd wel om een kaartje.”
De groene installateur
Peter is groot fan van zijn eigen bakfiets: “Alle materialen die ik bij mijn go-to Wasco aan de Westvlietweg haal, passen samen met mijn montageset en servicesetstofzuiger in mijn bakfiets. Ik wil andere installateurs dan ook aansporen om na te denken hoe je ook op andere manieren, zonder dieselauto, klanten kunnen bereiken. Er zijn genoeg duurzame mogelijkheden. Kijk dan vooral ook naar de subsidieregelingen die er zijn als je voor een duurzame keuze gaat.”
Voor Peter is de bakfiets niet alleen een zomerding. “Ook als het regent of het vriest stap ik op de fiets. Ik snap ook wel dat je niet in de stortregen als een verdronken kat aan kan komen bij een klant. Maar dan heb ik mijn dieselauto nog als alternatief.” Maar ook zijn dieselauto wil hij op den duur wegdoen. “Ik zit te kijken naar een Carver auto. Dat is een soort elektrische bakfiets met een dak erop.” Peter is dus zeker op weg om de groenste installateur van Den Haag te worden, als hij dat al niet is.