Het PVT-totaalsysteem van Volthera en Vaillant
13/12/2021
Volthera en Vaillant stonden voor de uitdaging om een woning te voorzien van een duurzame energievoorziening, maar het koken moest op gas mogelijk blijven.
Voordelen PVT-systeem
- Je benut het dakoppervlak dubbel, voor zowel elektriciteit als warmte en dus optimaal.
- Er is geen buitenunit nodig voor de warmtepomp. Ideaal in verband met aanzicht en geluid.
- Er is geen dure grondboring nodig, wat op steeds meer plaatsen ook niet meer toegestaan is.
Nadelen PVT-systeem
- Het rendement is iets lager als dat van een grondgebonden warmtepomp, waar de temperatuur van de bron constant rond nul
graden ligt. Je bent afhankelijk van de omgevingstemperatuur (die ook onder nul kan zijn). Het rendement is ongeveer gelijk
aan dat van een luchtwarmtepomp.
- De prijs is (momenteel nog) hoger dan lucht-waterwarmtepomp.
Onbekend maakt onbemind
Bij duurzaam energie opwekken wordt eerder aan zonnepanelen gedacht en denkt men niet snel aan PVT-panelen. Jammer, want die vierkante meters op een dak kun je juist zo efficiënt mogelijk gebruiken met PVT-panelen. De pv-opbrengst daalt niet als je er een thermische collector achter monteert. Sterker nog, het kan tot 4% extra rendement opleveren. Dit is uitgebreid getest, waardoor Volthera en Vaillant de garanties op de panelen kunnen waarborgen. In nieuwbouw speelt ruimtegebrek voor techniek nog steeds een rol. Technische ruimtes worden niet geschikt gemaakt voor een warmtepompinstallatie.
Hybride PVT-systeem
De opdracht: Voorzie een woning van een duurzame energievoorziening. De gasaansluiting wordt voornamelijk voor het koken gebruikt. De oplossing: Er is een hybride PVT-systeem in de woning geplaatst die energie levert voor elektra, verwarming en warm water. In de toekomst kan de stap naar all-electric eenvoudig worden gemaakt. Bij een PVT-systeem wordt de collector op het dak gebruikt als energiebron voor de warmtepomp.
Positieve ervaring
Er zijn momenteel nog maar weinig installateurs bezig met PVT-systemen. Door tijdsgebrek kunnen veel installateurs zich hier niet in verdiepen. Volthera trekt samen met de installateur op naar de klant. Hun specialisten ontwerpen het systeem en zij geven de installateur een training zodat hij exact weet hoe hij het Volthera PVT-systeem moet installeren. De garanties op dit systeem zijn goed geregeld, waaronder die van Vaillant. Dat scheelt een hoop gedoe mocht er onverhoopt achteraf iets misgaan.
Bewijs
Inmiddels heeft Volthera een mooi aantal systemen draaien. Volthera monitort deze al jaren zodat ze de prestaties van dit PVT-systeem kunnen garanderen.
Die data zijn waardevol. Zo kunnen ze de installateur laten zien wat er in de praktijk allemaal mogelijk is en dat het een bewezen techniek is die werkt.
Volthera en Vaillant
Volthera, onderdeel van Alius, koppelt de PVT-bron altijd aan een warmtepomp van Vaillant. Deze markt is nog erg in opkomst en ze vonden een vaste samenwerkingspartner in Vaillant. Gezamenlijk leveren de twee partijen dus een compleet PVT-systeem. Met een vaste partner kunnen ze de werking van zo’n totaalsysteem perfect afstemmen en ervoor zorgen dat het optimaal functioneert.
Wil je meer weten omtrent Warm Wonen?