Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Installateur kennisbron voor ontwikkeling watermanagementoplossingen

20/09/2021

Door het veranderende klimaat worden we gedwongen om over watermanagement (watertransitie) na te denken. Er valt immers steeds vaker heel veel regen en hoe moet je dit allemaal afvoeren? En hoe kan je voorzichtig met water omspringen en zo energie besparen? André Pes, verkoopdirecteur bij de ACO, legt uit waarom installateurs onmisbaar zijn bij de ontwikkeling van watermanagementoplossingen.

57605300Extra punten
artikelnr: 57605300
leveranciersnr:  9010.79.11
  • Product soort: WTW douchegoot
  • Serie: Showerdrain X
  • Materiaal: RVS
  • Lengte: 800 mm
  • Hoogte: 114 mm
€1.151,85Bruto per stuk

Wat is watermanagement?
Watermanagement is het doelmatig opvangen, behandelen, vasthouden, afvoeren en monitoren van water. André: “Bij ieder bouwwerk moet je nadenken over watermanagement. Denk aan douchewater in huizen, maar ook aan water uit horecakeukens. Water in keukens bevat vaak oliën en vetten en die mogen niet zomaar in het riool geloosd worden. In dat geval moet er bijvoorbeeld een vetafscheider geplaatst worden. Daarnaast moet je ook denken aan regenwater dat van auto’s afkomt en waar vaak motorolie en brandstofresten inzitten.

Te veel én te weinig water
Door klimaatverandering valt er meer neerslag in kortere tijd. Daar moet een openbare inrichting op aangepast worden. Het regenwater dat op pleinen of straten valt, moet worden afgevoerd vanwege de verkeersveiligheid en om te voorkomen dat het water aangrenzende gebouwen binnenloopt. Tegelijkertijd regent het ook vaak té weinig. André legt uit: “Denk maar aan de zomers van 2019 en 2020 met een sproeiverbod. Een aantal jaar geleden kwamen we tot de conclusie dat we regenwater niet meer moeten afvoeren via het riool. We moeten het zoveel mogelijk bij het perceel houden. Het is alleen een flinke uitdaging voordat je dat hebt doorgevoerd in de bestaande bebouwing.”

Energie besparen door watermanagement
Je kan watermanagement gebruiken om energie te besparen. Een van deze oplossingen is de ShowerDrain X, een douchegoot met warmtewisselaar, die voldoet aan de BENG-eisen. Er is een flink temperatuurverschil tussen het warme, gebruikte water dat door de doucheput wegloopt en het schone kraanwater dat naar de mengkraan stroomt. Door de warmtewisseling wordt het schone water al opgewarmd. De klant bespaart hiermee een heleboel energie én geld.

Actieve rol voor installateurs
 “We moeten scherp blijven op ontwikkelingen in de markt en rondom wet- en regelgeving”, aldus André. “Installateurs kunnen hier een actieve rol in spelen. Zo heeft hij niet alleen een uitvoerende functie, maar wordt hij ook gevraagd om mee te denken bij de ontwikkeling van toepassingen. De installateurs worden medeverantwoordelijk voor het ontwerp. Hun kennis en ervaring is essentieel voor aanpassingen, nieuwe bouwwerken en installaties.”

#askACO
De geschikte watermanagementtoepassing bepalen is een samenspel van richtlijnen, budget en onderhoudsfrequentie. Installateurs hebben kennis van producten, hun toepassing en de installatie, maar ACO is een waardevolle kennispartner als het gaat om watermanagement.

“Graag bundelen we onze krachten. Hiervoor hebben we de campagne ‘#askACO’ bedacht. We delen graag onze kennis en kunde met installateurs, zij spelen een belangrijke rol in de watertransitie. Samen met hun feedback uit de praktijk willen wij tot beter doordachte en uitvoerbare oplossingen voor watermanagement komen.”

Meer lezen over waterkwaliteit?