Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

De markt van zonnepanelen, hoe staat het ervoor?

24/06/2024

Ondanks dat we wereldwijd eerst achterliepen in het zonnestroomvermogen per inwoner, mogen we ons in Nederland een ware wereldkampioen noemen na een enorme inhaalslag. Dat laat het Nationaal Solar Trendrapport zien dat begin 2024 werd gepubliceerd. 2023 was een succesvol jaar voor de markt van zonne-energie. Maar hoe gaan de ontwikkelingen rondom zonnepanelen nu verder? 

Beleid salderingsregeling herzien

Ten tijde van dit onderzoek was het afschaffen van de salderingsregeling van de baan. Inmiddels staat in het hoofdlijnenakkoord van kabinet Schoof I dat de salderingsregeling per 2027 toch wordt afgebouwd. De exacte gevolgen voor de markt van zonne-energie is nu nog moeilijk te zeggen. Een afname in het aantal nieuwe installaties lag al in de lijn der verwachtingen. We leggen je hieronder uit waarom.

 

2023 versus 2024

In 2023 een recordhoeveelheid van 2,55 gigawattpiek (GWp) geïnstalleerd in de woningbouw. Dit is 17% meer dan in 2022. De prognose voor 2024 is 1,7 GWp op woningen. Eind 2023 had ongeveer een derde van alle Nederlandse huishoudens zonnepanelen. Dat is ongeveer de helft van alle geschikte woningen. Bijvoorbeeld huurwoningen zijn vaak minder geschikt voor zonnepanelen omdat een groot deel hoogbouw betreft. Daarom verwacht men een krimp in het aantal installaties van zonnepanelen. 

Er wordt de komende jaren nog geen enorme vervangingsmarkt verwacht. Dit omdat het grootste deel van de zonnepanelen in de afgelopen 8 jaar is geplaatst.

Volgens de onderzoekers is in 2024 de terugverdientijd van een PV-systeem met tien zonnepanelen ongeveer zes jaar, met een schatting van de energieprijzen. In die berekening is wel uitgegaan van de afbouw van de salderingsregeling.

Op grote schaal te weinig netcapaciteit

Als ‘regerend wereldkampioen’ op dit gebied is Nederland tegelijkertijd ook een van de eerste landen die op grote schaal te maken heeft met uitdagingen als het gaat om de verwerking van alle energie die wordt opgewekt en afgenomen. Deze inpassing van zonnestroomvermogen in het energiesysteem wordt vooral belemmerd door te weinig beschikbare netcapaciteit. De toekomst vraagt dan ook om slimme projecten en ontwikkelingen die veel waarde kunnen leveren met weinig netcapaciteit. 

 

→ In Magazine Koppeling staan de belangrijkste cijfers uit het Nationaal Solar Trendrapport en een QR-code naar het volledige onderzoek voor meer cijfers en achtergrond. Die kun je terugvinden in deze uitgave