Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 
  1. Home
  2. Nieuws

De markt van zonnepanelen, hoe staat het ervoor?

24/06/2024

Ondanks dat we wereldwijd eerst achterliepen in het zonnestroomvermogen per inwoner, mogen we ons in Nederland een ware wereldkampioen noemen na een enorme inhaalslag. Dat laat het Nationaal Solar Trendrapport zien dat begin 2024 werd gepubliceerd. 2023 was een succesvol jaar voor de markt van zonne-energie. Maar hoe gaan de ontwikkelingen rondom zonnepanelen nu verder? 

Beleid salderingsregeling herzien

Ten tijde van dit onderzoek was het afschaffen van de salderingsregeling van de baan. Inmiddels staat in het hoofdlijnenakkoord van kabinet Schoof I dat de salderingsregeling per 2027 toch wordt afgebouwd. De exacte gevolgen voor de markt van zonne-energie is nu nog moeilijk te zeggen. Een afname in het aantal nieuwe installaties lag al in de lijn der verwachtingen. We leggen je hieronder uit waarom.

 

F-gassenverordening is aangescherpt: reken op toename in toepassing natuurlijke koudemiddelen

13/07/2024
In 2010 werd de F-gassenverordening in het leven geroepen als antwoord op klimaatverandering en is in 2013/2014 al eens flink herzien. Deze Europese wet is dit voorjaar opnieuw aangescherpt om de overgang naar natuurlijke koudemiddelen zoals CO2 en propaan te versnellen. De F-gassenquota en de GWP-waarde worden versneld omlaag gebracht. De redactie van het magazine Koppeling sprak met Harry Dekker, directeur van Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK). Harry nam ze mee in de gevolgen van deze aanscherping: waarop moeten installateurs zich voorbereiden?

Welke invloed hebben installateurs op overbelasting van het elektriciteitsnet?

10/04/2024
Nu steeds meer apparatuur en voertuigen vanuit het duurzaamheidsaspect werken op elektriciteit, komt er steeds meer druk op het elektriciteitsnet door pieken in zowel de afname (verbruik) als het aanbod (teruglevering) van elektriciteit. In andere woorden: netcongestie. Op netwerkniveau vraagt dit grootschalige aanpassingen om de doelstellingen van de energietransitie te kunnen halen. Op kleine schaal kunnen installateurs van grote toegevoegde waarde zijn. Hieronder schetsen we mogelijke adviezen richting de consument en ontwikkelingen om rekening mee te houden.

Het vizier op de toekomst van de installatiewereld

07/03/2024

Doordat de ontwikkelingen binnen het vakgebied installatietechniek blijven doorrazen, is het soms best lastig om overzicht te houden. 2024 brengt opnieuw aanpassingen in regelgeving en nieuwe onzekerheden vanuit het maatschappelijke speelveld. We hebben de feiten geïnventariseerd en in dit artikel inzichtelijk voor je gemaakt. 

Ventilatie in gestapelde bouw verduurzamen

28/02/2024

Bij renovatie van gestapelde bouw zorgen het kanaalwerk en de beschikbare ruimte voor de grootste belemmeringen als het gaat om ventilatie. Ondanks dat ventilatie belangrijk is voor een gezond binnenklimaat, treft Wouter Meeuws van DUCO in de praktijk vaak nog slechte ventilatie aan. In sommige gevallen ontbreekt een ventilatiesysteem zelfs. Voor de renovatie van gebouwen tot aan 15 appartementen bestaan er oplossingen, waarbij belemmeringen van kanaalwerk en ruimte niet meer aan de orde zijn. In dit artikel lichten we collectieve ventilatie met vraagsturing toe. 

Prefabricage en efficiënte planning vereenvoudigen renovatieprojecten

22/02/2024

In Almere Haven vond er een grootschalig renovatieproject plaats, waarbij woningcorporatie De Alliantie 160 woningen heeft voorzien van hybride warmtepompen. In samenwerking met Comfort Partners en Wasco werd vooraf een maatwerkplan gemaakt. Er werden hoge prioriteiten gesteld aan het beperken van overlast, vervoersbewegingen en verpakkingen. Een ander belangrijk aandachtspunt in de voorbereiding van het renovatieproject was een logistieke planning waarbij installateurs vlot door konden werken. 

Warmtepompsystemen zonder buitenunit de oplossing voor renovatieprojecten

21/02/2024

Bij renovatieprojecten lopen installateurs bij hun poging tot verduurzaming vaak tegen aspecten aan die bepaalde aanpassingen verhinderen. Ruimtegebrek en geluidsregels zijn daar bij bestaande woningen voorbeelden van. Om ook die woningen te kunnen voorzien van duurzamere installaties komen steeds meer fabrikanten met nieuwe oplossingen. Als het gaat om warmtepompinstallaties winnen warmtepompen zonder buitenunit ontzettend aan populariteit. Frank Agterberg, voorzitter van Vereniging Warmtepompen, bestudeerde de impact van deze innovatie: een trend met potentie. 

Strakke communicatie en planning doorslaggevend voor succes: project ‘De Stadsveteraan’

23/11/2023

“Als installateur ben je bij een dergelijk project als eerste aanwezig en als laatste klaar.”, zegt Michel Plomp in een interview met Koppeling. Michel is uitvoerder bij INCO en werkt in het project ‘De Stadsveteraan’ van Woonzorg Nederland nauw samen met Roy Geerking, vertegenwoordiger bij Wasco. INCO is verantwoordelijk voor de gehele engineering van de w-installaties en e-installaties in het appartementencomplex voor senioren in Amsterdam. Vanaf het eerste moment werd Wasco betrokken om mee te denken in de beste oplossingen.

Snel en duurzaam op weg: Haagse installateur op bakfiets

20/03/2023

Door de binnenstad crossen en binnen 10 minuten bij je klant zijn. Dit klinkt voor veel installateurs als muziek in de oren. Vaak is dit helaas niet het geval vanwege het drukke verkeer. Dan zijn er ook nog de milieuzones en straks de zero-emissiezones. Voor de Haagse Peter Damsteeg allemaal geen probleem. Op zijn bakfiets sjeest hij heel Den Haag en omstreken door, op weg naar zijn volgende klant.

Met plezier naar je werk
Peter Damsteeg is directeur, CEO, en grootaandeelhouder van zijn eenmanszaak Damsteeg Installatie- en Onderhoudsbedrijf. Dit is hij met veel plezier sinds 2005. Peter: “Omdat ik het belangrijk vind om de particuliere klant voorop te plaatsen en klantvriendelijker te werk te gaan, ben ik ooit mijn eigen bedrijf begonnen.” En met succes. Hij heeft inmiddels een mooie klantenkring opgebouwd bestaande uit 600 (voornamelijk) particuliere klanten. “Met veel plezier onderhoud en installeer ik cv-ketels, zonneboilers en warmtepompen in heel Den Haag en omstreken”, vertelt Peter.

Installeren in de stad: milieuzones, drukte en lastig parkeren
Werken in de stad is voor velen een uitdaging. Het drukke verkeer en de milieuzones waar sommige dieselbusjes niet doorheen mogen rijden, maken de reistijd lang. "Hier blijft het helaas niet bij”, vertelt Peter: “Ook de parkeerkosten zijn vrij hoog in de binnenstad en vaak mag je niet langer dan een half uur parkeren. Dit is soms wel nodig, wat dan weer leidt tot een bekeuring.”

Alternatief voor de binnenstad: de elektrische bakfiets
Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Peter op zoek ging naar een duurzaam alternatief. Al snel kwam hij uit op een elektrische bakfiets. “Dezelfde afstand waar ik met mijn dieselbus 45 minuten over deed, doe ik nu in een kwartiertje met mijn bakfiets. Ik hoef niet meer om de binnenstad heen te rijden, maar kan er dwars doorheen. Bovendien erger ik me ook niet meer aan het verkeer.”

Het bespaart Peter ook veel geld. “Ik heb het afgelopen jaar zo’n € 1.700 bespaart aan parkeerkosten. Hier heb ik nog niet eens alle bekeuringen bijgeteld. Als ik vier keer een onderhoudsbeurt heb van een uur, waar je elke keer maar een half uur mag blijven staan, kreeg ik die dag geheid een bekeuring. Met mijn bakfiets kan ik nu voor de deur parkeren, zo lang als ik wil.”

Alternatief vervoer, positieve reacties
Vanwege zijn werk komt Peter op mooie plekjes in de hofstad. “Denk dan aan ambassades of grote vrijstaande huizen waar Amerikaanse CEO’s wonen”, vertelt hij. “Zij maken dan altijd een foto van mijn bakfiets en sturen die naar hun Amerikaanse vrienden en familie. Typical Dutch noemen ze het dan.” Zijn fiets krijgt ook van niet-klanten veel bekijks: “Als ik met mijn dieselbus rondrijd, krijg ik eigenlijk nooit vragen en spreken mensen me zelden aan. Maar als mensen mijn bakfiets op de stoep zien staan, vragen ze altijd wel om een kaartje.”

De groene installateur
Peter is groot fan van zijn eigen bakfiets: “Alle materialen die ik bij mijn go-to Wasco aan de Westvlietweg haal, passen samen met mijn montageset en servicesetstofzuiger in mijn bakfiets. Ik wil andere installateurs dan ook aansporen om na te denken hoe je ook op andere manieren, zonder dieselauto, klanten kunnen bereiken. Er zijn genoeg duurzame mogelijkheden. Kijk dan vooral ook naar de subsidieregelingen die er zijn als je voor een duurzame keuze gaat.”

Voor Peter is de bakfiets niet alleen een zomerding. “Ook als het regent of het vriest stap ik op de fiets. Ik snap ook wel dat je niet in de stortregen als een verdronken kat aan kan komen bij een klant. Maar dan heb ik mijn dieselauto nog als alternatief.” Maar ook zijn dieselauto wil hij op den duur wegdoen. “Ik zit te kijken naar een Carver auto. Dat is een soort elektrische bakfiets met een dak erop.” Peter is dus zeker op weg om de groenste installateur van Den Haag te worden, als hij dat al niet is.

 

 

Ventilatietips voor de wintermaanden

11/12/2020

Francesco Franchimon geeft de volgende tips:

1. Controleer hoeveel er daadwerkelijk wordt geventileerd

2. Controleer in welke mate er wordt gerecirculeerd

3. Verleng de bedrijfstijden van het ventilatiesysteem: start eerder en zet later uit. Ook al is het gebouw gesloten

4. Ventilatie in de toiletten is zeer belangrijk: bij het doortrekken kan een extra virusconcentratie ontstaan

5. Kijk of de capaciteit van het ventilatiesysteem kan worden vergroot

6. Bepaal of recirculeren leidt tot een risico: veel lokaal recirculeren is een groter risico dan recirculatie in een gebouw met honderden ruimtes

Verduurzamen in de historische binnenstad

11/07/2019

Het verduurzamen van panden in onze historische binnensteden brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Gebouwen zijn slecht geïsoleerd en de ruimte voor energieefficiënte installaties is vaak beperkt. Leon Nusteling van Guneco Installatietechniek bewijst momenteel dat verduurzaming ook hier mogelijk is. Dat doet hij door zijn eigen pand uit 1887 klaar te maken voor de toekomst.

Mooi pand in de binnenstad 
“Ons bedrijf zat tot vijf jaar geleden in een nieuwbouwpand op een industrieterrein in Dordrecht. Ik kreeg echter de kans om een pand te kopen aan de haven in onze historische binnenstad. Er is een grote bedrijfsruimte met daarboven twee woningen, iets wat kenmerkend is voor het havengebied in Dordrecht. Aan de achterkant van het pand zit een groot dakterras met daaraan nog een klein appartement. De bedrijfsruimte is nu mijn werkplaats en ik woon zelf in één van de bovenwoningen. De andere woning verhuur ik en in het appartement woont mijn dochter.”

Bewijzen dat het kan
Leon zit in een prachtig pand op een schitterende locatie. Het gasverbruik van zijn pand was echter gigantisch. “Daar moest ik iets aan doen. Tegelijkertijd wilde ik graag bewijzen dat je ook panden in de historische binnenstad wel degelijk kunt verduurzamen. Je hoort wel eens dat daar niet eens aan wordt begonnen omdat het onmogelijk wordt geacht. Er is geen goede stroomvoorziening, geen isolatie, geen ruimte, etc. Men is daarnaast bang om geluidsoverlast te veroorzaken. Dus ben ik het gewoon gaan doen, in mijn eigen pand, kijken of dat lukt. Als je in de historische binnenstad kunt verduurzamen, dan lukt het bijna overal.”

Waterstof: de groene motor van de energietransitie

27/07/2021

Waterstof is een energiedrager en kan ingezet worden in plaats van elektriciteit, batterijen en fossiele brandstoffen. Het voordeel van waterstof is dat er geen CO2 vrijkomt bij verbranding. Met toepassing van waterstof in mobiliteit, industrie en woningbouw kan de CO2-uitstoot dus flink verlaagd worden.

De nieuwe salderingsregeling: Wat moet je weten?

09/06/2022

De overheid heeft het voornemen om vanaf 1 januari 2025 de nieuwe salderingsregeling in te laten gaan. Hier kun je van je klanten best wat vragen over verwachten. Wat houdt deze nieuwe regeling in en wat is het verschil met de huidige regeling? We leggen uit wat je moet weten over de nieuwe salderingsregeling zodat jij goed voorbereid je klant te woord kunt staan.

De huidige regeling
Op dit moment wordt de opgewekte energie uit zonnepanelen jaarlijks verrekend met het energieverbruik in de woning. Alle energie die iemand niet direct verbruikt wordt teruggeleverd aan het energienet. Met de huidige salderingsregeling is het gunstig om zelf stroom op te wekken, omdat deze tegen hetzelfde tarief wordt weggestreept als de stroom die wordt afgenomen. Alleen over het netto (gesaldeerde) verbruik betaalt de klant verbruikskosten, energiebelasting en btw.
Wordt er meer stroom verbruikt dan opgewekt, dan levert de energieleverancier het verschil. Wordt er juist meer stroom opgewekt dan verbruikt, dan wordt het teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en wordt een terugleververgoeding uitgekeerd. Elke energieleverancier bepaalt zelf de terugleververgoeding. Deze ligt gemiddeld tussen 3 en 12 cent per kWh. 
Wekt jouw klant meer stroom op dan hij verbruikt, adviseer de klant dan om te kijken naar de energieleveranciers met een hoge terugleververgoeding.

 

Feit of fabel: Ventilatie

18/02/2021

Wasco’s ventilatiespecialist Leon Kleinmeulman zijn wat zaken voorgelegd. Wat is feit en wat is fabel. 
 

FEIT OF FABEL? Energielabel C voor kantoren verplicht.

Feit: Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, mag het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden.

FEIT OF FABEL? Hoeveel je in een woning moet ventileren hangt af van het aantal personen.

Fabel: Het Bouwbesluit maakt voor de benodigde ventilatie verschil tussen woon- en utiliteitsgebouwen. Voor woningen gaat de berekening uit van de vloeroppervlakte. Voor utiliteitsgebouwen is de berekening gebaseerd op het aantal personen in een ruimte.
Ga hierbij uit van een maximale bezetting.

FEIT OF FABEL? BENG-eisen zijn alleen nog haalbaar met een ventilatiesysteem met mechanische toe- en afvoer in combinatie met wtw.

Fabel: Een systeem met mechanische afvoer en natuurlijke toevoer kan binnen de BENG-normen nog wel toegepast worden, maar dit wordt wel moeilijker. Een te hoge EPC-waarde kon je verlagen door PV-panelen toe te voegen aan een gebouw. Hierdoor was het eenvoudiger om het minder energiezuinige systeem van mechanische afvoer en natuurlijke toevoer toe te passen in een nieuw gebouw.

De BENG bestaat uit 3 categorieën, elke met een eigen te behalen norm:

1. Energiebehoefte verwarmen en koelen

2. Primair energiegebruik

3. Aandeel hernieuwbare energie

Ventilatie valt in categorie 2 en PV-panelen in categorie 3. Hierdoor wordt de toepassing van het energiezuinige systeem ventilatiesysteem met mechanische toe- en afvoer in combinatie met WTW gestimuleerd en daarmee ook een comfortabeler binnenklimaat. Om het systeem van mechanische afvoer en natuurlijke toevoer toe te kunnen passen, zijn extra bouwkundige voorzieningen nodig. Het is de vraag of dit dan uiteindelijk een goedkopere oplossing is.

 

De technische specialisten van Wasco zetten graag hun kennis in om jou zo goed mogelijk te helpen. Zij weten alles van ventilatie en zorgen er samen met jou voor dat jij een compleet ventilatiesysteem krijgt. Wasco ondersteunt jou bij de juiste systeemkeuze en het ontwerp van de installatie.

 

PVT-systeem in de praktijk

06/11/2023

In Lochem zijn 6 vrijstaande en 4 geschakelde villa’s voorzien van PVT-panelen in combinatie met een warmtepomp. Op deze wijze werden de uitdagingen van gasloos bouwen en een verbod om te boren slim omzeild. Löwik Installatietechniek zorgde er samen met Wasco voor dat de nieuwbouwwoningen feilloos gebruik kunnen maken van elektriciteit, warmte en warm water. Hoe werd er slim gebruikgemaakt van de ruimte waarbinnen gebouwd werd? Lees meer overd e aanpak in dit praktijkvoorbeeld. 

Slim gebruikmaken van de ruimte
In de zoektocht naar een energie-efficiënte oplossing voor deze huizen in woonwijk IepRijk te Lochem schakelde Löwik Installatietechniek de hulp in van de afdeling Techniek van Wasco. Omdat het een nieuwbouwproject betrof, was een gasloze oplossing onvermijdelijk. Een grondgebonden warmtepomp was echter uit den boze, want het is in dit gebied verboden om te boren. En met de beperkte buitenruimte verviel een lucht-waterwarmtepomp ook als optie. De keuze viel op een PVT-systeem in combinatie met een brine-water-warmtepomp, hiervoor is namelijk geen buitenunit nodig.

Het dakoppervlak was voldoende goed georiënteerd voor pv-panelen. Dan kunnen er ook PVT-panelen op, want simpel gezegd zijn dat pv-panelen met een zonnecollector. Met een PVT-paneel wek je naast elektriciteit ook warmte op voor warm water. Een mooie warmtepompoplossing met een hoog rendement. De plaats die een warmtepomp binnen inneemt is zeer beperkt en de ruimte op het dak wordt optimaal benut.