De mogelijkheden van lagetemperatuurverwarming
26/01/2024
Lagetemperatuurverwarming (ltv) is het verwarmen met een lage aanvoertemperatuur. Voor ltv mag de aanvoertemperatuur niet hoger zijn dan 55 ºC. Dit brengt voordelen met zich mee, maar ook voorwaarden. Waar moet een lt-afgiftesysteem aan voldoen en hoe werkt ltv eigenlijk precies?
Voorwaarden en voordelen van lt-verwarming
- Is het huis goed geïsoleerd? Dit is een belangrijke voorwaarde voor ltv, want je wilt voorkomen dat de warmte direct weer ontsnapt.
- Jouw klant kan zijn woning met ltv het beste op een constante temperatuur houden.
- Lage temperatuur-afgiftesystemen zijn energiebesparend.
Convectoren, vloerverwarming en wandverwarming
Welke soorten verwarming zijn geschikt voor lage temperatuur?
- Convectoren: Om de warmteopwekkers (HR-ketel, hybride warmtepomp, All-electric warmtepomp of warmtenet) optimaal te laten werken en nog meer energie te besparen, kan het afgiftesysteem voorzien worden van convectoren. Met convectoren kun je altijd duurzaam verwarmen. Als de warmteopwekker een hybride warmtepomp, All-electric warmtepomp of het warmtenet is, behoort ook duurzaam koelen tot de mogelijkheden. Doorloop de Jaga routekaart en vind het product wat bij je past!
- Vloerverwarming: Er liggen lange leidingen in de vloer waar het verwarmingswater doorheen stroomt. Hoe dichter bij elkaar, hoe meer warmte de vloerverwarming kan afgeven. Vloerverwarming heeft de meest ideale warmteverdeling. Omdat warmte stijgt en tot een hoogte van ca. 170 cm effectief is, voelt dit aangenaam in de gehele ruimte.
- Wandverwarming: Dit werkt net als vloerverwarming en heeft dezelfde voordelen. Echter, een nadeel is de trage opwarmtijd. Daarnaast kan er geen kast voor de muur staan (blokkade voor de warmte) en men moet voorzichtig zijn met spijkers in de muur slaan.
Hoe werkt het?
Bij lagetemperatuurverwarming wordt de temperatuur in het afgiftesysteem laag gehouden. Hierdoor werken de verwarmingstechnieken efficiënter en is het energieverbruik een stuk lager. Het systeem heeft een groter oppervlak nodig om voldoende warmte af te geven. Dit komt doordat de temperatuur niet hoger dan 55ºC is. Vaak blijken de bestaande radiatoren overgedimensioneerd en hoef je die bestaande radiatoren niet per se te vervangen. Wanneer blijkt dat bestaande radiatoren onvoldoende vermogen geven kan je de warmteafgifte verbeteren door radiator boosters te plaatsen
De constante en gelijkmatige manier van verwarmen op lage temperatuur wordt vaak als comfortabel ervaren en is energiezuiniger dan hoge temperatuur centrale verwarming, waarbij de aanvoertemperatuur 80 ºC of hoger kan zijn.
Het is belangrijk dat de warmte goed wordt afgegeven in de woning. Dit kan door gebruik te maken van vloerverwarming, wandverwarming, lage temperatuur convectoren en/of radiatoren.
- Vloer- en wandverwarming zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de warmte.
- Bij gebruik van radiatoren of convectoren heeft het de voorkeur om speciale lage temperatuur radiatoren met een groter verwarmend oppervlakte of speciale lage temperatuur convectoren te plaatsen.