Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Tips voor behoud van comfort bij warmtepompen: leidingsystemen dimensioneren

28/05/2024

Duurzaamheid betekent voor velen vooral minder energie gebruiken, minder verwarmen en minder koelen. Hierbij speelt het leidingsysteem een cruciale rol. Marco de Jong, werkzaam bij Viega op afdeling Technical Support, deelt inzichten die helpen om het comfort dat een verwarmingsoplossing met een warmtepomp geeft ook te behouden op langere termijn.

Naast het feit dat het financiële plaatje de interesse in duurzaamheid voedt, is er ook steeds meer interesse in klimaatverandering.  Energie besparen is een effectieve manier om dit tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van de nieuwste warmtepomptechnologie. Marco de Jong vertelt je hoe dit werkt: "Deze technologie haalt afhankelijk van het model warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en transporteert deze naar een warmtewisselaar. Van daaruit wordt de warmte overgebracht naar systemen zoals vloerverwarming, convectoren, radiatoren of soms zelfs naar de luchtbehandelingskast." 

Speciale aandacht voor leidingen bij warmtepompen 

De inzet van warmtepompen is een prachtige vooruitgang, maar vereist extra aandacht voor het leidingsysteem, vooral bij renovatieprojecten. Marco legt uit waarom: "Warmtepompen kunnen voor warmteproblemen zorgen als ze direct worden aangesloten op een bestaand leidingsysteem. Dit komt door het verschil in temperatuur tussen aanvoer- en retourtemperatuur, wat bij traditionele systemen rond de 45 °C ligt en bij warmtepompen tussen de 30-35 °C.” 

Koudeproblemen, geluidsoverlast en drukverlies 

Je staat voor meerdere uitdagingen wanneer je een warmtepomp installeert, vooral vanwege het temperatuurverschil. Dit betekent dat de diameter van de leidingen groter moet zijn om het benodigde vermogen van de warmtepomp te kunnen leveren. Marco de Jong benadrukt: “Wanneer de bestaande, veelal te kleine, leidingdiameter wordt gehandhaafd, ontstaan koudeproblemen in de woning.” Hij voegt eraan toe: “Bovendien zal de doorstromingsnelheid in de leiding te hoog zijn met als resultaat geluidsoverlast en slijtage. Ook kan het drukverlies toenemen en problemen met de volumestroom ontstaan. Redenen te over om het leidingsysteem goed te dimensioneren bij de installatie van een warmtepomp.” 

Handig: een drukverliescalculator 

Om deze problemen te voorkomen, biedt Viega een handige tool aan: de drukverliescalculator. Deze tool helpt je bij het snel en eenvoudig bepalen van de juiste leidingdiameter voor jouw leidingsysteem, wat essentieel is voor een optimale werking van je warmtepomp. 

5 tips van Viega 

 

1. Isolatie 

Zorg dat je woning goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerde woning vereist minder warmtevermogen, wat de efficiëntie van je warmtepomp ten goede komt. 

2. Keuze van de warmtepomp 

Kies een warmtepomp die het benodigde vermogen voor de woning van jouw klant kan leveren. 

3. Temperatuurverschil (ΔT) checken 

Bekijk welk ΔT jouw gekozen warmtepomp hanteert. Dit is cruciaal voor het correct dimensioneren van het leidingsysteem. 

4. Check drukverlies 

Gebruik de Viega drukverliescalculator om het drukverlies in de leidingen te bepalen. Je vindt de Zeta-waarden voor alle systemen op de Viega website, die je helpen bij het berekenen van drukverlies over fittingen en aansluitingen. 

5. Condensatie 

Houd rekening met mogelijke condensvorming bij lage temperaturen. RVS-leidingsystemen, zoals het economische leidingsysteem Temponox, kunnen hierbij een oplossing bieden. 

Door de tips van Marco de Jong op te volgen, zorg je voor een efficiënt en comfortabel verwarmingssysteem in je woning, aangedreven door de laatste technologieën op het gebied van warmtepompen. 

 

Wil je meer weten over leidingsystemen? Bezoek dan de pagina van Viega of Wasco heeft de leiding.