Vraaggestuurd ventileren voor een beter binnenklimaat: wat adviseer je je klanten?
08/01/2024
Ventileren binnenshuis is de basis om goed te functioneren, een gezond binnenklimaat te creëren en ziektekiemen buiten te houden. We zijn maar liefst 90% van onze tijd binnen. Per dag ademen we ongeveer 1 kg aan CO2 uit en komt er zo’n 10.000 liter zuurstof binnen in je longen. Daarvoor gebruiken we dus de aanwezige zuurstof in een ruimte. Vooral door het meer en meer isoleren van huizen, is ventileren steeds belangrijker geworden. Edwin Spijker, Technisch Adviseur Installatie bij Duco, geeft je zes adviestips en neemt je daarna nog even mee in een aantal basisaspecten van vraaggestuurd ventileren.
Wanneer je je klant adviseert over vraaggestuurd en energiezuinig ventileren, zijn er meerdere opties om te overwegen als het gaat om zogenaamd ‘zonaal ventileren’. Bij zonaal ventileren wordt de woning of het gebouw onderverdeeld in ruimtes/zones. Hierbij ventileert het systeem enkel waar op dat moment ventilatie nodig is. Dus enkel in de ruimtes waar zich op dat moment mensen bevinden op basis van CO2 meting, vocht meting of aanwezigheid.
6 tips om mee te nemen in je advies
Niet ventileren veroorzaakt een tekort aan zuurstof en een teveel aan CO2 in de lucht, met gezondheidsklachten van dien. Met vraaggestuurd ventileren zorg je niet alleen voor energiebesparing, maar ook voor een optimaal binnenklimaat in de woning van jouw klant. De gevolgen van een ongezond binnenklimaat uiten zich onder andere in hoofdpijn, misselijkheid, een duf gevoel, vermoeidheid en concentratieproblemen.
1. Voor een vraaggestuurd systeem is mechanische afvoer van lucht een vereiste. In de praktijk komt dat neer op drie mogelijkheden: ventilatiesystemen C, D en E. Wanneer je ervoor wilt zorgen dat jouw klant ook warmte behoudt wanneer dat nodig is, kies je voor D of E. Dit scheelt behoorlijk in de energierekening.
2. Hou er rekening mee dat doordat de toevoer van vraaggestuurde ventilatiesystemen in directe verbinding staat met de buitenlucht, er ook meer geluid mee naar binnenkomt. Verdiep je daarom ook in goede en passende geluidsisolatie.
3. Vaagsturing met sensoren reageert anders per seizoen en per woning. Vooral bij C-systemen heeft de luchtvochtigheid van de buitenlucht een invloed op vochtsensoren. Ook de frequentie waarmee bewoners ramen en roosters open of dicht zetten is van invloed. Dit is volstrekt normaal.
4. De werking van een sensor is sterk afhankelijk van de grotere installatie van het toestel. Als de lucht moeizaam bij de sensor geraakt (in geval van een interne sensor) of moeilijk wordt weggeblazen, vertraagt dat de werking van de sensor.
5. Sensoren zorgen voor automatische activatie. Dit kan er toe leiden dat een systeem activeert wanneer de bewoners het niet verwachten. Een goede uitleg naar de bewoners toe kan helpen om bezorgdheden en vragen bij hen weg te nemen voordat het toestel dat doet. Het is belangrijk om vertrouwen in het ventilatiesysteem te creëren kort na de installatie.
6. Handig: in dit Kennis Work-Out artikel kun je van a tot z de installatiestappen van ventilatiesystemen inzien.
Welke mogelijkheden in vraaggestuurde ventilatie zijn er?
Mechanisch Ventilatiesysteem
Bij een zonaal gestuurd mechanisch ventilatie systeem wordt dus op basis van vraagsturing enkel geventileerd waar en wanneer dat nodig is én in de juiste hoeveelheid. Zonale ventilatiesystemen produceren dan ook minstens 30% minder geluid. Een niet te onderschatten voordeel in deze tijden van energietransitie, waar installatiegeluid een almaar groter deel van het gesprek uitmaakt. Daarnaast kunnen ze tot 40% in energieverbruik ten opzichte van traditionele ventilatiesystemen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van je klant.
Warmte-terugwin unit (WTW)
Een vraaggestuurd WTW unit verwijdert vervuilde en vochtige lucht uit huis en laat tegelijkertijd schone, verse lucht binnenstromen. Ook hier geldt: dat kan per zone. Dit ventilatietoestel bevat een warmtewisselaar die de schone toegevoerde lucht met de afgezogen vervuilde lucht voorverwarmt, enkel de warmte wordt overgedragen de beide luchtstromen worden niet vermengt. Zo vermijd je koudebruggen en koelt het binnen niet snel af tijdens koudere dagen, Je klant hoeft zo minder snel te stoken. Het is dus van groot belang om te achterhalen wat de wens van je klant is en hoe zijn/haar woning is ingedeeld, om te bepalen wat de ideale optie is voor jouw klant.
Hoe werkt vraaggestuurd ventileren?
Bij vraaggestuurde ventilatie wordt de relatieve luchtvochtigheid (RV) en het CO2-gehalte in huis door middel van vocht- en CO2-sensoren.
Vochtsensoren
De relatieve luchtvochtigheid neemt het snelst toe in zogenoemde natte ruimtes, zoals de badkamer, of de keuken. In deze ruimtes is dan ook aan te bevelen om vochtsensoren toe te passen. Deze kunnen in de ruimte maar ook in het afvoerkanaal worden geplaatst.
CO2-sensoren
De CO2-sensoren van het ventilatiesysteem plaats je in verblijfsruimtes, zoals de slaapkamer en de woonkamer. Overdag wordt er veel tijd doorgebracht in de woonkamer en ‘s nachts juist in de slaapkamer. Daarom is het belangrijk dat deze ruimtes een zo laag mogelijk CO2-gehalte hebben, voor een gezonde en nachtrust.
De sensoren geven het systeem een seintje wanneer de ventilatie zich moet aanpassen aan de omstandigheden.