Waar let je op bij de plaatsing van een binnenunit?
21/08/2023
In de praktijk merken we dat er nog regelmatig missers gebeuren bij het plaatsen van een airco binnenunit. Met vervelende gevolgen voor jouw klant en voor jou als installateur. Hoewel het installeren en onderhouden van een airconditioning voor de meeste installateurs en service- en onderhoudsmonteurs geen rocketscience is, zijn er een aantal voorwaarden voor een maximale, energiezuinige werking waar je rekening mee moet houden. Het expertteam van Haier onthult in deze Kennnis Work-Out de vijf meest voorkomende valkuilen en hoe je ze voorkomt.
1. Plaats bepalen: wat vermijd je?
De airco binnenunit mag niet dicht bij een warmtebron geplaatst worden. Er mag bij voorkeur geen direct zonlicht op de unit schijnen. Hoe warmer de airco zelf wordt, hoe harder deze moet werken. En dat zorgt weer voor een hoger energieverbruik.
Koude straling zorgt bij verwarming voor verkeerde meetwaardes. Dit kan voorkomen worden door een bediening te gebruiken die bedraad is.
2. Luchtworp: welke richting?
De luchtworp van de binnenunit moet in de lengterichting, zodat de koude of warme lucht optimaal door de ruimte wordt verdeeld.
3. Een wandmodel zo hoog mogelijk: maar niet té hoog
Plaats een binnenunit van een wandairconditioning in een woning zo hoog mogelijk, maar maximaal op drie meter hoogte. De ruimte wordt zo sneller gekoeld, omdat de koude lucht veel beter wordt verspreid. Plaats de binnenunit niet strak tegen het plafond; aan de bovenkant houd je ongeveer 15 cm vrij. Houdt aan de zijkanten 20 cm meer ruimte vrij. Daarmee zorg je voor een goede werking en voor voldoende ruimte bij onderhoud of reparatie.
Alleen verwarmen met airco: vloermodel
Wordt de airco van jouw klant met name gebruikt om de ruimte of woning te verwarmen? Overweeg dan een vloermodel (console) voor je klant. Voordeel een betere luchtcirculatie en een snellere verspreiding van de warme lucht.
Plafond hoger dan drie meter: Tower airco
Is het plafond hoger dan drie meter en wordt de airco tevens gebruikt om te verwarmen? Verdiep je dan met je klant eens in een zogenaamde tower airco; een mooie oplossing voor dit soort situaties.
In grotere ruimtes, bijvoorbeeld bedrijfsruimtes, kunnen ‘downfans’ een oplossing bieden. Hiermee wordt de warmte naar beneden geduwd. Bij een hoger pand gebeurt dat in combinatie met cassette-units.
4. Is de wand stevig genoeg?
Natuurlijk moet de wand of het plafond sterk genoeg zijn om het gewicht van de binnenunit te kunnen dragen. Zorg dus dat je vooraf weet aan welk soort muur je de airconditioning plaatst.
5. Kijk eens mee met een ervaren professional
Wil je meer weten over het plaatsen van airco? Jan van Zwolle van Wasco heeft een handige instructievideo gemaakt. In deze video kun je onder andere bekijken hoe je een binnenunit installeert. De video bekijk je hier.
• Zin in meer Kennis Work-Outs? Bekijk hier het volledige overzicht.
• Wil je meer weten over producten, bezoek dan de pagina van Haier.