Waar moet je op letten bij de montage van een inbouwkraan en waskom?
30/06/2023
Een badkamer plaatsen of een sanitaire oplossing vervangen gaat gepaard met lastige keuzes voor jouw klanten. Alleen al bij het plaatsen van een waskom en een kraan. Niet wetende dat het wel degelijk uitmaakt welke waskom en inbouwkraan je bij elkaar zoekt, is de aandacht van jouw klanten waarschijnlijk vooral gericht op het uiterlijke aspect. Aan jou als installateur de mooie taak om ze hierbij te begeleiden. Hoe zorg je ervoor dat de combinatie qua uitstraling, gebruik én onderhoud ideaal is? Welke belangrijke aandachtspunten neem je het beste mee in je advies richting jouw klant? Stefan Taphoorn, producttrainer bij GROHE, geeft je vijf tips om tot een perfecte match te komen.
1. Hoe hoog plaats je de kraan?
Je wilt achteraf geen klachten krijgen van je klant over te weinig ruimte of veel onderhoud door spatten. Daarin speelt hoogte van de inbouwkraan ten opzichte van de waskom een belangrijke rol. De ideale ruimte tussen de inbouwwandmengkraan en de waskom hangt af van het type wastafel of waskom dat je gebruikt, de hoogte van de kraanuitloop en de lengte van de gebruikers. Als algemene regel geldt dat ongeveer 15 centimeter ruimte laten tussen de uitloop van de kraan en de rand van de wasbak het beste werkt.
2. Hoe hoog plaats je de waskom?
Bij gebruik van de waskom of wastafel wil jouw klant natuurlijk niet ongemakkelijk gebogen staan. De ideale hoogte waarop je deze plaatst wordt daarom bepaald door de lengte van jouw klant. Gemiddeld ligt de plaatsingshoogte tussen de 85 tot 105 centimeter*. Bij meerpersoonshuishoudens met groot onderling verschil in lengte is het belangrijk om goed af te stemmen met jouw klant wat dan de ideale hoogte is.
*De genoemde maten zijn op basis van een reeds afgewerkte vloer.
3. Hoe groot en/of diep is de waskom?
Om te voorkomen dat het water over de rand spettert, is het belangrijk dat de waterstraal mooi in het midden van de waskom stroomt. De keuze van de kraan en de omvang van de (gewenste) waskom zijn dus van grote invloed op elkaar.
Als het om een diepe, wat grotere waskom gaat, is een langere kraanuitloop nodig. Bij een ondiepe waskom is het handiger een kraan te kiezen waarbij je het straalbeeld kan instellen door middel van een doorstroombegrenzer. Zo voorkom je een natte boel en beperk je kalkaanslag.
4. Maakt het uit of jouw klant links- of rechtshandig is?
Ja. Met name bij een eenhendelmengkraan is het goed om te weten of de klant een voorkeur heeft om de bediening aan de linker- of rechterzijde van de kraan te plaatsen. Het inbouwdeel van de kraan is tijdens voormontage vaak al omkeerbaar! De fabrikant van de gekozen kraan kan jou meer vertellen over de mogelijkheden en hoe je dit goed toepast.
5. Zijn de (inbouw)onderdelen die je gebruikt nog na te bestellen?
Het is belangrijk dat je erop let dat de onderdelen van het product dat je in de muur verwerkt nog na te leveren zijn. Zo plaats je niet alleen nu mooi sanitair, maar garandeer je ook een toekomstbestendige serviceoplossing.
Met deze vijf tips kan het vakkundig monteren van een ideale combinatie waskom en inbouwkraan niet meer misgaan, zou je zeggen. Succes met jouw klus!
• Zin in meer kennissnacks? Bekijk het overzicht van de Kennis Work-Outs!
• Wil je meer weten over producten, bezoek dan de pagina van Grohe.