Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Waar let je op bij het installeren van PV-systemen

20/10/2023

Je doet er alles aan om het perfecte PV-systeem op de juiste manier bij jouw klant te installeren. Toch zijn goede tips en handvatten altijd welkom. Technisch Adviseur PV-installaties, Samka Prinsen-Jakupović, deelt waar je op moet letten.

Bij een PV-project staat de wens van de klant natuurlijk op één. Het beschikbare dakoppervlak bepaalt voor een groot deel of je aan die wens tegemoet kan komen. Soms is er simpelweg te weinig ruimte voor een systeem. Sommige oplossingen beginnen vanaf zes panelen, dat moet je kwijt kunnen. Schaduw op slechts één paneel reduceert dan namelijk de opbrengst van het totale systeem. Dit kun je oplossen door een systeem te kiezen met optimizers onder de panelen. Welke optimizer je kiest, is afhankelijk van de hoeveelheid panelen en of deze allemaal in dezelfde richting liggen.

Oriëntatie en slagschaduw
Is er genoeg dakoppervlak beschikbaar dat je kunt en mag gebruiken? Dan check je of de gewenste opbrengst behaald kan worden en op welke manier. Kijk goed welke elementen de opbrengst van het systeem eventueel beïnvloeden. Dat is in eerste instantie de ligging; in een meest ideale situatie liggen de panelen op het zuiden. Alles wat daarvan afwijkt heeft invloed op de opbrengst. Vervolgens bepaal je of er obstakels aanwezig zijn die slagschaduw veroorzaken, zoals een boom, schoorsteen of dakkapel. Dit alles heeft invloed op de jaaropbrengst. De aanwezigheid van slagschaduw kan ook bepalend zijn voor de systeemkeuze.

Windlastzones en landcategorieën
Een ander belangrijk element van een PV-project is de montage van de panelen. Hierbij spelen het type dak, de hoogte en de windzone een rol. Voor platte daken maak je, naast een materiaalberekening, altijd een goede ballastberekening. Je zorgt voor een legplan met het juiste montagemateriaal. Hiervoor is de hoogte van het dak bepalend, maar ook de zogenoemde windlastzone en landcategorie. Het maakt uit of een woning op de Waddeneilanden staat of ergens in Limburg en ook of het een volledig open of juist verstedelijkt gebied is.

Belang no go-zone
Vergeet niet het belang van de no go-zone bij het plaatsen van zonnepanelen. In verband met de windbelasting houd je altijd een minimale afstand aan tussen de dakrand en de panelen. Deze no go-zone wordt in de praktijk wel eens vergeten, maar is wel belangrijk. Sommige fabrikanten eisen dit ook in verband met de garantie.

Vergeet de hoofdaansluiting niet
De meterkast is het hart van een elektrotechnische installatie. Toch is het een plek die bij het plaatsen van een PV-systeem soms te weinig aandacht krijgt. Wij merken dat de hoofdaansluiting wel eens wordt vergeten. Wij krijgen regelmatig aanvragen voor een wat groter huis waarvan het hele dak vol komt te liggen. Panelen worden steeds krachtiger en je komt dan al snel op 6.000 Wp uit. Dat kunnen de meeste hoofdaansluitingen helemaal niet aan. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om de installatie om te bouwen naar een 3-fasenaansluiting. Of je gaat voor een verzwaring van de hoofdaansluiting.

Voorkom een inductielus
Zorg ervoor dat je geen inductielus creëert met je bekabeling. Met name bij platte daken, want daar is de kans net wat groter. Het voelt logisch om met je bekabeling de kortste route terug naar de omvormer te kiezen. Hierdoor ontstaat er een soort veld dat bij blikseminslag in de buurt voor veel schade aan de panelen zorgt. Om de inductielus te verkleinen, is het beter de heen- en teruglopende kabels vlak naast elkaar te monteren. Je gebruikt daardoor misschien meer bekabeling, maar de installatie is veiliger.

Denk vooruit
Bij het bepalen van het geschikte aantal panelen, probeer je in de basis het jaargebruik van een gezin op te vangen. Een goed vertrekpunt, maar kijk verder dan dat. Onderzoek de toekomstige wensen van je klant goed. Wellicht zijn er plannen voor een airco of wordt de woning voorzien van een warmtepomp. Misschien wil een klant gebruik gaan maken van een thuisbatterij. Neem deze wensen mee in je berekening en de keuze voor het systeem. Zo zorg je voor een mooie toekomstbestendige oplossing.

De afdeling Techniek ondersteunt bij jouw PV-project.

Via wasco.nl/aanvraag-pv-installatie plaats je heel eenvoudig een aanvraag voor de benodigde materialen. Onder andere op basis van het adres, soort dak, dakbedekking en beschikbaar dakvlak, krijg je een legplan en duidelijke offerte. Hierin zijn alle benodigde materialen (minus de kabel van de omvormer naar de groepenkast) opgenomen. Dit plan wordt opgezet door de specialisten van Wasco, waarbij ze de officiële rekentools van fabrikanten gebruiken. Jouw plan voldoet daarmee volledig aan de geldende eisen.