Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Waarom lucht- en vuilafscheiding onmisbaar is voor goed functionerende warmtepompen

26/07/2024

Een warmtepompinstallatie is een aanzienlijke investering. Daarom is het essentieel om deze optimaal te beveiligen en beschermen, zodat storingen worden geminimaliseerd en de levensduur wordt verlengd. De grootste winst kan worden behaald met lucht- en vuilafscheiding. Lucht en vuil veroorzaken namelijk veel problemen in de installatie, wat juist in warmtepompsystemen veel schade kan veroorzaken.

Door het plaatsen van een lucht- en vuilafscheider voorkom je slijtage en optimaliseer je de werking en het rendement van de installatie.

Lucht en vuil in de installatie

Lucht en vuil komen in het systeem door externe invloeden, zoals het (bij)vullen van de leidingen, of ontstaan in het systeem zelf door bijvoorbeeld corrosie, kalkafzetting en microbiologische groei. Ook een plotselinge drukdaling kan microluchtbellen veroorzaken.

Oudere cv-installaties die niet of nauwelijks behandeld zijn tegen lucht en vuil, kunnen sterk vervuild raken en minder efficiënt werken. Bij renovaties is het daarom aan te raden het volledige systeem grondig te controleren en aan te passen voor een betere systeemefficiëntie.

Efficiënte vuilafscheiding bij warmtepompen

Een vuilafscheider haalt onzuiverheden uit het installatiewater. Dat zorgt in iedere cv-installatie voor een efficiëntere werking en langere levensduur, en voorkomt hinderlijke geluiden. Een goede vuilafscheider verwijdert ook magnetiet uit de installatie. IJzer en andere vuildeeltjes kunnen leiden tot debiet- en vermogensverlies. Op langere termijn leidt de constante afzetting van magnetiet op de leidingen zelfs tot een hoger verbruik en kans op onherstelbare schade. Een vuilafscheider beperkt onderhoudskosten, voorkomt geluidsoverlast, verhoogt de efficiëntie en verlengt de levensduur van de verwarmingsinstallatie.

De CALEFFI XF combineert de werking van een magneetfilter en vuilafscheider. Het garandeert maximale afscheiding van het vuil vanaf de eerste doorgang en verwijdert magnetisch vuil uit het gesloten circuit. Het grote filteroppervlak voorkomt dat de zeef snel verstopt, waardoor het drukverlies minimaal blijft. De CALEFFI XF is eenvoudig horizontaal of verticaal te installeren en bijzonder onderhoudsvriendelijk. Omdat hij de grotere vuildeeltjes meteen na de indienststelling tegenhoudt, is het de ideale oplossing voor warmtepompinstallaties.

Luchtafscheiding is net zo belangrijk

Naast vuilafscheiding is een goede luchtafscheiding cruciaal voor kwalitatief systeemwater. Lucht kan namelijk zorgen voor lawaai in de leidingen en de warmte-uitwisseling verminderen. Daarnaast kan corrosie ontstaan, wat perforaties in leidingen en componenten veroorzaakt, alsook de vorming van magnetiet en onzuiverheden. Cavitatie, waarbij bellen door implosie onderdelen beschadigen, is ook een mogelijk gevolg van lucht in de installatie.

Om deze problemen te voorkomen, is het daarom aan te raden een luchtafscheider te plaatsen.  

Speciaal voor warmtepompinstallaties ontwikkelde Caleffi de CALEFFI HED®, een hoogrendement luchtafscheider die automatisch en op continue wijze lucht uit het systeem verwijdert. Bij de eerste doorgang verwijdert het tot 99% van de lucht in het systeemwater. Dit voorkomt luchtophoping op de hoogste punten van het systeem of op andere specifieke posities, wat na verloop van tijd problemen zou veroorzaken.

→ Voor producten die je helpen bij de bescherming van de waterkwaliteit in warmtepompinstallaties, bekijk de pagina van Caleffi op onze website.

 

Dit artikel is onderdeel van de Wasco Kennis Work-Out. Wil je ook alle kennis work-outs automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op deze pagina.