Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp het ideale advies voor jouw klant?

12/07/2024

Ventilatiewarmtepompen verwarmen de woning door energie uit de ventilatielucht terug te winnen. Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen die voorzien zijn van mechanische ventilatie (C of D) of voor klanten die juist een dergelijk ventilatiesysteem willen laten installeren. Het grote voordeel is dat deze warmtepomp iedere minuut van de dag voor ventilatie zorgt, met naast verwarming een gezond binnenklimaat als resultaat. Michel Pothuizen van Inventum neemt je in dit artikel mee in de werking, de pluspunten en de mogelijke concepten.

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de ventilatielucht om het huis en tapwater te verwarmen, in zowel een hybride opstelling als volledig gasloos (all-electric). Energiebesparend, wat goed is voor de energierekening van jouw klant. Inventum Technologies is in Nederland de grondleger van deze warmtepomp en produceert deze al vanaf 1989. Van alle bronnen voor warmtepompen heeft ventilatielucht de hoogste vaste brontemperatuur. Hierdoor is de energiesprong kleiner waardoor het verwarmen minder moeite kost. Het is dus een warmtepomp en ventilatie-unit in 1 apparaat.

Omdat de ventilatielucht uit de woning wordt gehaald is een buitenunit niet nodig. Daarbij wordt de woning altijd goed geventileerd. In de praktijk  wordt de impact van ventileren vaak onderschat. Men ziet dit als warmteverlies en niet als gezondheidswinst. We zitten gemiddeld 80% van de tijd binnen, maar de kwaliteit van de binnenlucht is 5x zo vuil als buiten. Goed ventileren is dus van groot belang voor je gezondheid. Een ventilatiewarmtepomp helpt je hierbij.

Mechanische ventilatie C of D

Een ventilatiewarmtepomp is de ideale vervanger van het reguliere mechanische ventilatiesysteem of als je deze nog moet plaatsen. De trias energetica zegt niet voor niks, eerst isoleren en dan ventileren voordat je de volgende stappen in de verduurzaming gaat zetten. De ventilatiewarmtepomp is voor de woningen met ventilatietype C maar ook voor ventilatietype D. Door het simpel extra plaatsen van de balansunit is dit ook mogelijk en kan je zelfs in een hybride situatie je bestaande WTW-unit vervangen voor de een warmtepomp en aansluiten op de bestaande kanalen.

Voordelen voor jouw klant

Een goed geïsoleerde woning verliest weinig warmte. Voer je de warme lucht af door te ventileren dan gaat het simpelweg verloren. Dat is waar je met een ventilatiewarmtepomp op inspeelt. Deze benut deze energie voor verwarming van de woning en om warm tapwater te maken. Efficiënt en effectief. Jouw klant profiteert hiermee van:

• Ventilatie en duurzame verwarming in één
• Gezond binnenklimaat
• Geen buiten-unit dus ook geen omgevingslawaai
• Weinig onderhoud nodig
• Compact en fluisterstil
• Betaalbaar, al vanaf ca. € 5.000,- gemonteerd, waarover een subsidie van € 2.475,- kan worden geclaimd.

Voordelen voor jou als installateur

Een ventilatiewarmtepomp kan eenvoudig geïnstalleerd worden in bestaande woningen waar al een mechanische ventilatie aanwezig is. Voordelen wanneer een ventilatiewarmtepomp geschikt blijkt zijn:

• Lichtgewicht warmtepomp waardoor het makkelijk te verplaatsen is
• Geen F-gassencertificaat nodig
• Geen buitenunit
• Een hybride installatie met een ventilatiewarmtepomp kost slechts een halve dag
• Makkelijk in onderhoud

Aandachtspunt

De grootte van de bron is bepalend voor het vermogen en zijn de ventilatienormen volgens het bouwbesluit bepalend. Dat maakt dat ventilatiewarmtepompen niet geschikt zijn voor iedere woning. Het maximale bereik van de huidige generatie ventilatiewarmtepompen is een warmteverlies van 7,5kW en voor kleinere modellen 4,5kW. Bereken bij een gasloze installatie daarom goed wat het warmteverlies is waarbij je een ventilatiewarmtepomp wilt inzetten.

Handig: kant-en-klare concepten per type woning

Wil jij weten of een ventilatiewarmtepomp een goed advies is voor de woning van jouw klant? Hier kom je vrij eenvoudig achter. Download één van de onderstaande conceptboeken en je hebt direct antwoord.

→ Conceptenboek bestaande bouw 

→ Conceptenboek nieuwbouw 

Download ze en sla ze op als handig naslagwerk.

Wil je meer productinformatie over ventilatiewarmtepompen, bezoek dan onze pagina over Inventum-producten.

Meer weten over warmtepompen?

Alles wat je moet weten over warmtepompen