Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Water als bronenergie voor warmtepompen

30/01/2024

We kennen de lucht-waterwarmtepomp die met buitenlucht het huis verwarmen. Minder bekend is de grondgebonden warmtepomp, ook wel de water-waterwarmtepomp genoemd. Deze zie je vooral bij nieuwbouw. Omdat hiervoor diep gegraven moet worden is dit vaak voor de bestaande bouw geen optie. Maar wat als we hiervoor opgevangen regenwater als bronenergie gebruiken? 

Regenwatergebruik is het opvangen en gebruiken van regenwater. Naast bijvoorbeeld de tuin bewateren of de auto wassen, kan je het regenwater ook heel goed gebruiken als energiebron voor een warmtepomp.  

Hoe?

- Opslag van het water in een ondergrondse wateropslag. Deze put houdt de thermische energie vast.  

- Energie onttrekken aan het regenwater, dit is de bronenergie voor de warmtepomp.

- De geplaatste warmtewisselaar maakt gebruik van de constante watertemperatuur van 10 tot 12 ºC.  

- De warmtepomp verwarmt het water verder zodat het gebruikt kan worden voor verwarming en warm water.

Deze opslagtanks zijn meestal 12 tot 20 m³, afhankelijk van de grootte van de woning. Een kleinere opslagtank kan ook, maar dan moet je deze combineren met een aantal zonnepanelen. De opgewekte zonne-energie kan dan in de tank geladen worden. In de zomermaanden kun je zo’n opslagsysteem ook inzetten om vloerverwarming en LTV-convectoren te koelen.

Voordeel

Het belangrijkste voordeel van zo’n waterput is de onafhankelijkheid die deze biedt. Je hoeft niet door meerdere, diepe grondlagen heen te boren waar grondgebonden warmtepompen wel gebruik van maken. Waardoor je dus ook geen vergunning nodig hebt om te boren én je hoeft niet speciaal gecertificeerd te zijn voor een grondgebonden warmtepomp. De temperatuur van een waterput is perfect voor een water/water warmtepomp. Daarnaast staat de put nooit in de weg, want deze bevindt zich onder de grond. Om het water te beschermen is deze put afgesloten met een deksel. 

Een handig instrument: PerceelTool.nl

Hiermee bereken je hoeveel regenwater er met verschillende maatregelen op een particulier terrein verwerkt kan worden en hoeveel regenwater er afgevoerd wordt naar openbaar gebied. Daarnaast kun je met deze tool de effecten berekenen van regenwatermaatregelen, zoals een regenwateropslagtank.

Meer lezen over warmtepompen?

Alles wat je moet weten over warmtepompen