Waterbeheer in Nederland? Waterwet!
30/01/2024
Gemeentes hebben een zorgplicht wanneer het gaat om regen- en grondwater. Deze plichten zijn vastgelegd in artikel 3.5 van de Waterwet. Gemeentes zijn verplicht om hun aanpak vast te leggen in het gemeentelijk rioleringsplan (GRP). Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van een terrein om zorg te dragen voor het regenwater wat op zijn/haar grond valt. Dit kan zijn in de vorm van het regelen van de juiste afvoer, de opvang van het regenwater of infiltratie in de bodem.
Schema regelgeving hemel- en grondwater
In het schema zie je hoe de regelgeving voor hemel- en grondwater in elkaar zit. Per gemeente verschilt de aanpak.
Waterwet
De Waterwet gaat uit van het beheer van het gehele watersysteem. Dit betekent het samenhangend geheel van 1 of meer oppervlaktewaterlichamen en grondwaterlichamen, met bijbehorende bergingsgebieden, waterkeringen en ondersteunende kunstwerken.
De wet is gericht op het voorkomen en beperken van overstromingen, wateroverlast, waterschaarste, de bescherming en verbetering van kwaliteit van watersystemen en de vervulling van maatschappelijke functies door watersystemen.
Zorgplichten
De wetgeving deelt een aantal zorgplichten toe aan waterschappen en gemeentes. Waterschappen hebben een zorgplicht voor de zuivering van stedelijk afvalwater. Gemeentes hebben een zorgplicht voor de inzameling van stedelijk afvalwater en voor hemelwater en grondwater. De manier waarop een gemeente invulling geeft aan deze zorgplichten staat in het gemeentelijk rioleringsplan (GRP). Voor hemel- en grondwater kent een gemeente ook regels in de vorm van een gemeentelijke verordening.