Waterbesparing, dé nieuwe trend
30/01/2024
Water genoeg én het kost niks. Waarom zijn consumenten dan zo gericht op waterbesparende maatregelen en producten? Simpel. Het klimaat. En nee, je hoeft geen geitenwollensokkentype te zijn om je bezig te houden met waterbesparing.
Watertonnen, ondergrondse watertanks, wtw-douches, waterbesparende instellingen op de wc. Je ontkomt er als installateur niet meer aan. Beweeg mee met de huidige ontwikkelingen en zorg dat jij jouw klanten goed kan voorlichten en adviseren wanneer het aankomt op waterbesparende producten en oplossingen. Het efficiënt en effectief inzetten van water heeft de toekomst dus zorg dat jij goed beslagen ten ijs komt.
Tips om water te besparen
- Watertonnen: Vang regenwater op in een ton of ondergrondse opslag. Dit water kan vervolgens voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden.
- Ondergrondse watertanks: Deze kunnen vervolgens gebruikt worden voor veel verschillende toepassingen, maar het opgevangen regenwater kan óók dienen als bronenergie voor de warmtepomp! LET OP: er moet dan wel een zeer groot volume aan water aanwezig zijn om voldoende energie te generen, > 12m3.
- Wtw-douches: Gebruik de restwarmte van het gebruikte douchewater zodat het koudwater van de verwarming hierdoor voorverwarmd wordt. Zo kost het minder energie om het water op temperatuur te krijgen.
- Waterbesparende instellingen op de wc en dus een kleinere spoeling: De stortbak wordt zo ingesteld dat er minder water verbruikt wordt.
- Waterbesparende douchekop: Je kan korter onder de douche gaan staan, maar het is ook mogelijk om een andere douchekop te plaatsen. Er wordt dan lucht ingemengd met het water. Zo verbruik je minder water tijdens het douchen maar behoud je dezelfde comfort.
- Waterbesparende koppelingen voor kranen: Ook uit kranen kan ongemerkt veel water lopen. Wees onbewuste verspilling voor met een koppeling. Plaats een waterbesparende perlator in de uitloop: voor een wastafel 4,5 l/min, keukengebruik op max. 6l/min.
Drinkwater
In Nederland wordt voor bijna alles schoon drinkwater gebruikt. Besproeien van de tuin, het wassen van de auto, doortrekken wc, vullen van zwembadjes etc. Het is de afgelopen jaren al een paar keer voorgekomen dat grote drinkwaterbedrijven in de hete zomermaanden de waterdruk moesten verlagen omdat de vraag zo gigantisch was. Wat was het resultaat: er kwam minder water uit de kraan bij mensen thuis.
Door klimaatverandering en het stijgende verbruik komt de drinkwatervoorziening in Nederland steeds meer onder druk te staan. De winning van grondwater en van oppervlaktewater als bron voor drinkwater kunnen onder druk komen te staan. Waterschaarste in Nederland is geen ondenkbaar toekomstscenario.
► Meer informatie voor de vooruitstrevende installateur!