Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Zijn zonnepanelen nog wel interessant anno 2024?

15/07/2024

Zonnepanelen zijn het gesprek van de dag sinds de nieuwe regering heeft besloten dat het beleid rondom salderen toch wordt aangepast. De salderingsregeling gaat toch verdwijnen in 2027. Daarnaast nemen energieleveranciers en netbeheerders maatregelen tegen de toenemende kosten en problematieken door het terugleveren van stroom aan het net. Hierdoor lijkt een investering in zonnepanelen niet meer logisch voor de consument. Aan jou als installateur de uitdaging om je klanten te laten zien dat het nemen van zonnepanelen wel degelijk een interessante investering is.  

Sinds enige tijd rekenen bijna alle energieleveranciers extra kosten aan bezitters van zonnepanelen. Omdat er tegenwoordig door stroomopwekking soms sprake is van energie-overschot, met andere woorden meer aanbod van elektriciteit dan vraag, leidt dit tot negatieve stroomprijzen. Door de salderingsregeling wordt de bezitter van zonnepanelen 100% gecompenseerd, terwijl de energieleverancier extra kosten moet maken om deze elektriciteit te verwerken. Om deze reden werken de meeste energieleveranciers met een toeslag en schaft de overheid de salderingsregeling toch af. De extra kosten die energiemaatschappijen moeten maken worden op deze manier doorberekend aan hun klanten met zonnepanelen.

Maar wat betekenen de extra kosten nu eigenlijk voor de energierekening wanneer je vandaag de dag een energiecontract afsluit? En als de salderingsregeling wordt afgeschaft, is het voor consumenten dan nog steeds interessant om zonnepanelen te nemen?

Wat is er veranderd in energiecontracten

In Nederland zijn we van oudsher gewend om energieprijzen vast te leggen. We kennen energiecontracten met vaste prijzen voor één of meerdere jaren. Daarnaast kennen we het variabele energiecontract, een contract waarbij energieprijzen maandelijks mogen worden aangepast.

Een ontwikkeling van de laatste jaren is het dynamische energiecontract. Hierbij is er sprake van dagprijzen voor gas en uurprijzen (en soms zelfs kwartierprijzen) voor elektriciteit. Deze dag- en uurprijzen worden altijd een dag van te voren bekend gemaakt.

Kosten-batenvergelijking energieleveranciers

Wanneer we een vijftal uiteenlopende energieleveranciers vergelijken op drie situaties, blijken zonnepanelen, ondanks de in rekening gebrachte kosten voor teruglevering, alsnog erg rendabel. Dat laat onderstaand vergelijking zien.

 

Verschillen tussen energieleveranciers

Uit de vergelijking blijkt dat zonnepanelen nog altijd een flinke besparing geven. Deze besparing loopt uiteen van € 448,48 in het minst gunstige scenario tot € 1.084,45 in het meest gunstige scenario. Hieronder schetsen we hoe de verschillen in bovenstaand tabel tot stand komen.

Bij energieleverancier B zijn consumenten duurder uit als ze meer elektriciteit terugleveren dan afnemen. Dit als gevolg van de terugleverkosten die bij deze leverancier hoger zijn dan de terugleververgoeding per kWh. Alleen bij een teruglevering tussen 413 kWh en 1000 kWh per jaar zijn de terugleverkosten bij deze leverancier lager dan de terugleververgoeding.

Energieleveranciers A en C bieden je op dit moment geen energiecontract aan wanneer je meer teruglevert dan afneemt. Ook rekenen beide partijen hogere vaste leveringskosten wanneer je zonnepanelen hebt.

Bij twee van de vijf partijen geeft meer elektriciteit terugleveren dan afnemen nog altijd meer voordeel. Bij leverancier D is de terugleververgoeding per kWh hoger dan de terugleverkosten die deze partij rekent. Bij leverancier E ontstaat het voordeel door de directe verrekening per uur vanwege het dynamische energiecontract, ongeacht hoeveelheid en het ontbreken van terugleverkosten.

In alle gevallen constateren we dat de besparing aanzienlijk minder wordt wanneer je klant meer elektriciteit teruglevert dan afneemt. Op dit deel is namelijk geen saldering van toepassing en moet je het doen met de eventuele terugleververgoeding van de leverancier.

Voorbeelden efficiënte productcombinaties

Hoe kun je teruglevering nu ondervangen bij je klant, zodat hier zo mijn mogelijk kosten voor in rekening worden gebracht? Wat heb je nodig om zonnepanelen slim in te zetten? We schetsen hieronder drie productcombinaties die ervoor zorgen dat opgewekte stroom slim wordt gebruikt met zo min mogelijk bijkomende kosten voor teruglevering.

Enerzijds kun je adviseren die opgewekte energie te gebruiken voor warm tapwater. Zo bespaar je ook nog eens op gas. Anderzijds kan je een thuisbatterij adviseren, die elektriciteit opslaat wanneer de zon schijnt of als de elektriciteitsprijs op het net laag is (in het geval van een dynamisch energiecontract). Deze stroom kan vervolgens ’s avonds worden gebruikt of als de elektriciteitsprijs hoog is.

Hieronder drie voorbeelden van productcombinaties waarmee je deze opties kunt realiseren.

Elektriciteit omzetten in warm tapwater: 80 liter en 150 liter

 

80 liter warm water

• SolarEdge Warm Water Controller
• Nefit Tronic 4000T elektrische boiler (80L)
• Comfort Line inlaatcombinatie 8 bar 15 mm
• SolarEdge Home warm water controller 3kW
• SolarEdge Smart Energy Inline energiemeter 1-fase
• SolarEdge Energy Net Plug-in

150 liter warm water

• Nefit Tronic 4000T elektrische boiler 150 liter
• Comfort Line inlaatcombinatie 8 bar 15 mm
• SolarEdge Home warm water controller 3kW
• SolarEdge Smart Energy Inline energiemeter 1-fase
• SolarEdge Energy Net Plug-in

Elektriciteit opslaan: thuisbatterij voor 1-fase systemen                                  

• SolarEdge Home Batterij 400V 10 kW
• SolarEdge Smart Energy Inline energiemeter 1-fase
• SolarEdge Energy Net Plug-in

Wil je meer informatie over hoe je productcombinaties als deze effectief kunt inzetten? Neem gerust contact op met onze afdeling Techniek en Advies.

Vermijd een te hoge capaciteit

Let er bij de aanschaf van zonnepanelen op dat je niet meer elektriciteit gaat opwekken dan jouw klant jaarlijks verbruikt, of denkt te gaan verbruiken in de toekomst. Vanwege de salderingsregeling bespaart je klant nagenoeg 100% op de kosten voor jaarlijkse elektriciteitsbehoefte. Voor de elektriciteit die extra wordt teruggeleverd krijgt je klantslechts een kleine vergoeding of moet hij/zij soms zelfs extra betalen.

Adviseer de best passende energieleverancier

Adviseer je klanten ook om een energieleverancier te kiezen die het beste past bij de situatie. In de vergelijking van leveranciers blijkt veel verschil te zitten tussen tarieven voor afname en teruglevering van elektriciteit. Een bijpassende energieleverancier kan de besparing aanzienlijk vergroten. Met behulp van vergelijkingswebsites zoals www.gaslicht.com kun je dit goed inzichtelijk maken voor jouw klant.

 

Lees ook:

→ Prijsgestuurd stroomverbruik

→ Salderen wordt calculeren

 

Dit artikel is onderdeel van de Wasco Kennis Work-Out. Wil je ook alle kennis work-outs automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op deze pagina.