Zo blijft het aangenaam en comfortabel binnen
06/11/2020
Zolang we het in huis niet merken, vinden wij de herfst en de winter niet zo erg. Maar hoe zorg je dat het warm en comfortabel is in huis, zonder dat je hoge stookkosten moet betalen. Wij hebben een aantal tips voor jou en jouw klant.
Investeer in goede isolatie
Isolatie is het meest bepalend voor het krijgen (en behouden) van een aangename temperatuur in huis. Je hebt er niets aan dat de warmte die je stookt meteen door de muur naar buiten verdwijnt. Zeker een ouder huis maakt het plaatsen of vervangen van isolatie een groot verschil. En dit zal je niet alleen in de temperatuur merken, je energiekosten zullen ook afnemen. Zo verdien je deze investering elk jaar een beetje meer terug.
Milieu Centraal, voorlichtingsorganisatie op het gebied van duurzaamheid, berekende dat je alleen al door het isoleren van de vloer op de begane grond jaarlijks zo’n 170 euro bespaart. De kosten van deze investering liggen rond de 1.400 euro. Je energierekening nog meer omlaag brengen doe je door een schuin dak op een (verwarmde) zolder te isoleren. De investering zal ca. 4.000 euro zijn, maar per jaar scheelt je dit al snel zo’n 550 euro op je energierekening.
Zet de thermostaat 's nachts niet te ver terug
Ook al is het nog zo koud de verwarming de hele nacht aan laten staan is slecht voor het milieu en voor de portemonnee. Het is meestal beter om de verwarming een paar graden lager te zetten dan helemaal uit. Zo voorkom je dat leidingen bevriezen of dat je de volgende dag tot de lunch nodig hebt om het weer behaaglijk in huis te krijgen.
Heb je radiatorverwarming zet de thermostaat ’s nachts op ca. 15º C. Bij vloerverwarming houd je ca. 18ºC aan (omdat opwarmen met vloerverwarming meer tijd en energie kost). Dit laatste geldt ook als je een warmtepomp hebt, het water dat de warmtepomp rondpompt is max. 45ºC. Een stuk koeler dus dan het water in radiatoren met een cv-ketel. Daarin kan de temperatuur oplopen tot zo’n 70ºC. Dus het zal langer duren om een ruimte op te warmen.
Veel thermostaatregelingen zijn te programmeren. Maak het jezelf makkelijk en stel in dat een uur voordat je naar bed gaat de thermostaat een paar graden omlaag gaat. En een uur voordat je opstaat weer een paar graden omhoog.
>> Bekijk ons assortiment Regelingen & Thermostaten
Radiatorfolie
Een praktische en voordelige manier om de warmte binnen te houden is radiatorfolie. Deze folie plaats je achter de radiator, hierdoor zorg je ervoor dat de warmte niet door de muur naar buiten verdwijnt. Maar terug de ruimte in wordt gekaatst. Let wel, is jouw woning na 1990 gebouwd dan heeft het geen zin. Deze gebouwen hebben muren die doorgaans al beter geïsoleerd zijn.
>> Bekijk ons assortiment radiatoraccessoires
Radiatorventilator
Radiatorventilatoren zijn apparaten die je het onder een radiator plakt. Zodra de verwarming aangaat gaan deze ventilatoren draaien waardoor warme lucht sneller door de ruimte wordt verspreid. Deze ventilatoren werken op stroom, maar het energieverbruik is minimaal.
>> Bekijk ons assortiment radiatorventilatoren
Ventileren
Het klinkt misschien onlogisch om in de winter een raam open te zetten. Maar op die manier kan vocht in huis ontsnappen. De lucht die binnenkomt, is koud, maar meestal droger dan de lucht in huis. Droge lucht is makkelijker en sneller te verwarmen.
Vloerverwarming vs. radiatoren
Vloerverwarming verwarmt een ruimte gelijkmatiger, bij een radiator komt de warmte vanuit een punt. Warmte van beneden zorgt bovendien voor een hogere gevoelstemperatuur.
Zorg bij radiatoren dat deze een stuk van de muur worden geplaatst, zodat de warmte aan beide kanten kan uitstralen. Het is ook beter om geen bank of kast voor de radiator te plaatsen, dit blokkeert de warmte.
Sluit deuren en gordijnen
Houd deuren tijdens koude winterdagen zoveel mogelijk gesloten. Kleinere ruimtes zijn nou eenmaal makkelijker en sneller te verwarmen. Ook is het voor de energierekening een stuk voordeliger om gordijnen te sluiten, zo voorkom je dat de warmte door het raam verloren gaat. Ook hier, laat het gordijn niet over de radiator heen vallen, want dan houdt je de warmte juist tegen.
Kaarsjes branden
Sfeerverhogend en ook warmtegevend. Het is vervangt geen cv-ketel of warmtepomp maar een theelichtje geeft ongeveer 30W hitte af. Steek wat kaarsjes op om het in de winter behaaglijker te maken, het staat nog gezellig ook.
WARM WONEN DOE JE MET WASCO.