De aardgasloze woning is geen luchtkasteel meer
19/01/2018
Een gebouwde omgeving zonder aardgas. Er wordt al járen over gesproken, maar in de praktijk blijft alles bij het oude. Je installeert en onderhoudt nog iedere dag cv-ketels en die zijn gewoon aangesloten op het aardgasnet. Voorlopig is er méér dan genoeg werk, dus je hebt wel iets anders aan je hoofd dan aardgasloze woningen.
Herken jij je in deze omschrijving? Dan moet ik je nu tóch even wakker schudden. Aardgasloze woningen zijn géén luchtkastelen meer. Voor jouw bedrijf is dat geen bedreiging, maar een enorme kans. Zorg dat je er klaar voor bent!
In de nieuwbouw worden al woningen zonder aardgasaansluiting opgeleverd en in de loop van 2018 zal het aantal nieuwe, gasloze woningen snel toenemen. Als het aan het nieuwe kabinet ligt, zijn dat er in 2021 al zo'n 50.000 per jaar. Werk je in de nieuwbouw, dan is de vraag naar warmtepompen en lagetemperatuurverwarming ongetwijfeld al op je afgekomen, samen met aanvullende duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, isolatie en optimale ventilatiesystemen.
Ik hou van enthousiasme, maar tegelijkertijd ben ik realistisch; in de bestaande bouw zal de conventionele cv-ketel niet van de ene op de andere dag verdwijnen. Tussen droom en daad staan nu eenmaal praktische hindernissen. Toch adviseer ik dringend om alert te zijn. Komt de verduurzaming eenmaal op gang, dan kan het snel gaan. Oók in de bestaande bouw. Zo zien we al op korte termijn een grote vraag ontstaan naar hybride warmtepompen.
Je kunt klanten helpen om te verduurzamen door bijvoorbeeld zonepanelen of een warmtepomp te plaatsen. Maar je kunt nog een stap verder gaan en de klant volledig ontzorgen. Techniek Nederland helpt je graag om zichtbaar te zijn als dé expert in duurzame technologie. Samen met Bouwend Nederland en met ondersteuning van de overheid hebben we daarom de Duurzame Aanbieder geïntroduceerd.
Om te beginnen breng je in beeld wat je klant wil en welke energieprestatie je die klant kan leveren. Daarna geef je informatie, bijvoorbeeld over regels en
duurzaamheidseisen. Vervolgens adviseer je over de maatregelen die het beste zouden kunnen werken. Je maakt afspraken over de technische prestaties en over de energieprestaties. En tenslotte verzorg je de installatie en zorg je ervoor dat de systemen optimaal blijven presteren.
Vanzelfsprekend hoef je niet alle werkzaamheden zelf uit te voeren, maar werk je bijvoorbeeld samen met een glaszetter en een isolatiebedrijf. Wel ben je het enige aanspreekpunt voor de klant; je voert de regie over het hele project. Heb je interesse? Alle criteria vind je op www.duurzameaanbieder.nl. Ga naar de website en zet de eerste stap naar een stabiele en duurzame toekomst van jouw bedrijf!
► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!