Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Dweilen met de CO2-kraan open

18/12/2021

Je zou maar aan het roer staan van een woningcorporatie en verantwoordelijk zijn voor verduurzaming. Dan sta je voor lastige keuzes. Verduurzaam je eerst je bestaande bestand of investeer je liever in nieuwe energiezuinige woningen? En is gasloos het doel of kijk je breder? Lastige vragen, al was het maar omdat je de huur betaalbaar wilt houden. Hoe bereik je maximale impact met elke geïnvesteerde euro?

Maar maakt het nou echt zoveel uit wat de woningcorporaties doen? Eens even googelen: ruim 300 corporaties hebben samen meer dan dertig procent van de totale woningvoorraad in hun beheer. Samen maken ze dus echt het verschil. Gelukkig zijn veel corporaties al druk bezig en delen zij graag hun duurzame ervaringen. Je downloadt zo een blauwdruk waarin je voor ieder woningtype leest hoe je deze energiezuinig maakt. Dan is het uitstippelen van een groene corporatiekoers toch appeltje-eitje? 

Misschien wel, maar dan moet het uitgangspunt wel kloppen. En daar plaats ik toch graag een kritische kanttekening. Sterk aangemoedigd door het Rijk ligt de focus al snel op gasloos. Eenvoudig communiceerbaar, maar niet per se de beste keuze voor het milieu. Van het gas af leidt bij bestaande woningen tot hoge kosten. Dan zijn er al snel beter renderende investeringen. Het reduceren van het gasverbruik is mooi, maar niet tegen elke prijs.

Hittestress

Niet alleen warm, maar ook koel wonen vraagt om een duurzame visie. Dat begint met bouwkundige keuzes: zonligging, gevel- en dakkleur, zonwering,  raamoppervlak en de directe omgeving. Waarom zijn veel wijken zo versteend? Dat resulteert in pure hittestress. Een grote boom heeft de koelcapaciteit van wel tien airconditioners. Dus waarom zou je het omliggende terrein, de gevels en de daken niet vergroenen? Je hoeft de woningen minder te koelen en slaat meteen CO2 op in planten. Die zetten de CO2 om in suikers, waarbij weer zuurstof vrijkomt.

Laat ik tot slot nog een heilig huisje slopen: misschien maakt het eigenlijk niet eens zoveel uit hoe we een nieuwe woning verwarmen of koelen. Het echte CO2-drama heeft al plaatsgevonden voordat de eerste bewoner de kachel aanzet. Een aanzienlijk deel van de footprint van nieuwe huizen zit in de bouw ervan. Zolang we niet maximaal inzetten op circulair bouwen, blijft het dweilen met de CO2-kraan open. Bouw nieuwe woningen uitsluitend circulair en leg bij bestaande woningen liever de nadruk op een breed palet aan besparende maatregelen. Dan kan ons klimaat pas echt opgelucht ademhalen. 

René Notenbomer

Business developer, columnist en kwartiermaker duurzaamheid

► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!