’s Winters dromen van een koele zomer
14/10/2019
Als de barbecues in de tuinen weer roken, staat het zweet veel installateurs op de rug. Als adviseur koeltechniek merk ik dat de afzet van koelinstallaties gigantisch hard is gegroeid de afgelopen jaren. Als je mij vraagt hoe ik afgelopen zomer ervaren heb op het gebied van koelinstallaties, zeg ik: gekkenhuis! Na de eerste echte warme piek dit jaar, ging het ineens gigantisch de lift in.
Airconditioners zijn lang een luxeproduct geweest. De consument zag de hoge prijzen als barrière om airconditioning te laten installeren. Nu zien we dat het steeds normaler wordt. Het biedt comfort en dat willen mensen graag. Met een airconditioning heb je een koele slaapkamer en een goede nachtrust is veel waard. Nu de zomers warmer worden, is koeltechniek dus geen luxeproduct meer maar noodzaak. Dit heeft vooral te maken met de huidige bouwnormen. Als je een raam openzet in een ouder gebouw, is de warmte sneller verdwenen dan in een nieuw, geïsoleerd gebouw. Maar zodra het eenmaal koel is binnen, blijft het langer koel.
Hebben we het over airconditioning, dan denken we vaak automatisch aan koeling. Bekijk het eens van de andere kant. Deze systemen kunnen namelijk ook verwarmen, dat is een groot voordeel. Door deze functie kun je het apparaat ook ’s winters gebruiken. Heeft een klant nog een cv-ketel, dan is het nu tijd om elektrisch te gaan verwarmen met een airconditioning om gasverbruik te verminderen. Nog een bijkomend voordeel: de prijs van stroom is lager dan die van gas!
Er wordt wel eens gezegd dat airco’s energieslurpers zijn, maar dat is niet waar. Dit blijkt als je kijkt naar de COP-waardes. Deze waarde geeft de verhouding aan tussen de verkregen bruikbare warmte of koeling en de aandrijfenergie. Als een airco 1 kilowatt aan stroom verbruikt, kan het zijn dat je er 5 kilowatt aan warmte voor terugkrijgt. Ook kun je in iedere ruimte afzonderlijk bepalen welke temperatuur je wenst. Dat scheelt energieverbruik. Daarnaast zie je steeds meer kantoorpanden van het gas afgaan. Er wordt gekozen voor verwarmen en koelen met één systeem, vaak ook nog in combinatie met zonnepanelen. Dat is energieneutraal: koelen in de zomer en verwarmen in de winter. Dan is het pand klaar voor de BENG-eisen van 2020.
Als F-gassen gecertificeerd bedrijf heb je ‘s winters vaak meer tijd dan ’s zomers. Denk daarom eens vaker aan het installeren van koelinstallaties als de R nog in de maand zit. Dan heb jij na een werkdag ook tijd om het vuurtje onder je welverdiende maaltijd lekker op te stoken. Heb je nog geen F-gassen certificaat? Bij WasCollege leiden we je graag op. Of heb je hulp nodig bij het berekenen van de nodige capaciteit voor een gebouw? Neem dan contact op met de afdeling Techniek van Wasco.
► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!