De dubbele fuik
19/01/2022
Op een koude winterdag bezoek ik Erwin. Buiten vriest het, binnen is het 15 graden. Erwin woont met twee jonge kinderen in een slecht geïsoleerde naoorlogse woning. Charmant maar koud. Met extra sokken en dikke truien wapenen ze zich tegen de winter. Ze zitten in een dubbele fuik en blijven arm door zowel de huur als door hoge energielasten. Kan dat niet anders?
Steeds meer mensen vinden dat je als huurder een dief bent van je eigen portemonnee. De aftrekbare hypotheeklasten maken een koopwoning al snel financieel aantrekkelijk. Maar als je weinig verdient, blijft een eigen huis buiten bereik. Bovendien moet je maandelijks een fors bedrag aan netto huurlasten betalen. Welkom in de huurfuik. Maar nu komt daar een nieuw probleem bij: de energiefuik. Verdien je weinig, dan woon je bovengemiddeld vaak in een slecht geïsoleerde huurwoning. En heb je dan ook nog een variabel energiecontract, dan ben je de klos bij fors stijgende energieprijzen. Heb je wel een eigen woning, maar geen geld om te investeren in isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Dan houdt je gasrekening de stand van je betaalrekening zo laag, dat je voorlopig echt niet aan verduurzaming toekomt.
De energiefuik is niet alleen vervelend voor arme gezinnen, het is ook ongunstig voor het behalen van onze nationale klimaatdoelstellingen. De energietransitie gaat naar mijn smaak te veel over de toekomst en te weinig over het ‘nu’. Investeren in gasloos en waterstof is interessant, maar we moeten gelijktijdig oog houden voor basale maar hoogrenderende isolatiemaatregelen. Wat zou er gebeuren als we een groter deel van die miljarden aan subsidies voor de energietransitie zouden aanwenden om alle slecht geïsoleerde woningen naar minimaal energielabel C te brengen? We hebben nu de kans om voor een bedrag dat kleiner is dan de staatssteun aan KLM het particuliere gasverbruik fors te beperken. Daarmee helpen we gelijktijdig meer dan een half miljoen huishoudens de koude winter door. Dat lijkt me een prachtige win-win.
Benader de energietransitie niet puur technisch, maar let meer op het rendement en zorg dat iedereen meekomt. Help mensen uit de energiearmoede en werk gelijktijdig aan het behalen van onze klimaatdoelen. Die twee thema’s liggen in elkaars verlengde. Hopelijk zien onze bestuurders dat ook en bieden ze mensen in de energiefuik meer hulp. Zodat we allemaal onbezorgd kunnen duimen voor een winter met veel schaatspret.
► Meer lezen van Koppeling of je abonneren? Bekijk de Koppeling-pagina!