Over Wasco
Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

De Nederlandse batterijmarkt in beeld

18/12/2024

De complete Nederlandse batterijmarkt is voor het eerst in kaart gebracht. Dit is gedaan in het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25, van Dutch New Energy Research en Solar365. Batterijopslag gaat een steeds grotere rol spelen in de installatiewereld, maar het is tegelijkertijd een nog onbekend onderwerp. Wij delen daarom de belangrijkste conclusies over de batterijmarkt met je.  

Verdubbeling van de markt 

Zoals gezegd wordt batterijopslag steeds bekender en dat zien we terug in de cijfers. In 2023 zijn er 24.400 nieuwe batterijsystemen in gebruik genomen. Dat is bijna twee keer zoveel als het aantal verkochte systemen in 2022. Hierdoor bestaat het totale aantal batterijsystemen in Nederland in 2023 uit zo’n 40.000 systemen, met een totale capaciteit van 621 megawattuur.  

Groei in alle sectoren 

Waar voorheen batterijopslag vooral werd ingezet bij projecten met een grotere capaciteit, is het nu vaker van toepassing bij residentiële projecten. De batterijopslagcapaciteit in het residentiële segment is in 2023 verdrievoudigd. In de commerciële sector is de capaciteit verdubbeld. De groei vond daarbij vooral plaats in de utiliteitssector, waar de geïnstalleerde opslagcapaciteit verviervoudigd is ten opzichte van 2022.  

Trend: zonnepanelen in combinatie met batterijopslag 

De onderzoekers zien een nieuwe trend ontstaan, namelijk dat mensen met zonnepanelen ook kiezen voor batterijopslag. Dit komt doordat er steeds meer netcongestieproblemen zijn, waardoor er mogelijk stroomuitval kan ontstaan. Met batterijopslag heeft men toch nog elektriciteit. Dat maakt het een goede combinatie met zonnepanelen, want de opgewekte stroom door zonnepanelen kan in dat geval opgeslagen worden. Dat is ook gunstig met het afschaffen van de salderingsregeling en mogelijke terugleverkosten.  

→ Meer lezen over dit onderzoek? Lees het artikel in Koppeling

→ Wil je het volledige rapport inzien? Download dan het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25