Een lekkende kraan... Bekend probleem?
31/01/2024
Het is één van de meest alledaagse problemen: een lekkende kraan. Toch is het ontzettend vervelend als je er last van hebt. Hoe kan je een lekkende kraan voorkomen? Nog belangrijker, hoe kom je er weer zo snel mogelijk vanaf?
Nee hè, lekkage!
Tik tik tik… een lekkende kraan wil je niet hebben. Het zorgt voor problemen waar je vaak niet meteen zicht op hebt. Een verkalkte kraan, een versleten kraanleertje, een verstopte of kapotte water- of afvoerleiding. Dit leidt er allemaal toe dat water daar komt waar het vooral niet moet zijn. De schade kan in een korte tijd enorm oplopen!
Verzekering bij waterschade
De opstalverzekering dekt in de meeste gevallen de gevolgschade die is ontstaan door een lekkende kraan of leiding. Dat doet de verzekeraar wel alleen wanneer de schade onvoorzien is én niet het gevolg is van nalatigheid, zoals slecht onderhoud. Zo dekken bijvoorbeeld de meeste verzekeraars géén waterschade die is ontstaan door verouderd kit- en voegwerk.
Kwaliteit gegarandeerd
Schade die is ontstaan door verkeerd uitgevoerde installatiewerkzaamheden of niet-functionerend materiaal wordt door de verzekering verhaald op de installateur. In de Wet kwaliteitsborging (wkb) die in 2022 ingaat staat dat je moet kunnen bewijzen dat je kwaliteit levert. Dat betekent in het kort dat je alle adviezen, tekeningen, geleverde systemen en werkzaamheden moet vastleggen in een dossier.
Voorkomen of verzuipen
Gelukkig is het niet letterlijk verzuipen, maar alle ellende van schade wil je het liefst voorkomen!
Adviseer je klant:
- Regelmatig onderhoud uit te laten voeren.
- Gebruik te maken van een waterontharder.
Maak zelf gebruik van:
- Materialen en onderdelen van bewezen, betrouwbare kwaliteit.
- Warmtebeeldcamera, dit voorkomt onnodig hak- en breekwerk.